Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă toate pârghiile la dispoziţie”

Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă toate pârghiile la dispoziţie”

Alexandru Rafila a fost întrebat în cadrul audierii din comisiile de specialitate ale celor două Camere dacă PSD ia în calcul să îl schimbe pe Raed Arafat de la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Ministrul propus al Sănătăţii a spus că Raed Arafat este un bun profesionist, însă a atras atenţia că Ministerul Sănătăţii ar trebui să preia din atribuţiile CNSU.

Candidatul propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că Raed Arafat şi-a făcut foarte bine treaba la DSU, fiind un foarte bun profesionist. Acesta a fost întrebat de deputatul USR Emanuel Ungureanu dacă PSD are de gând să îl schimbe pe domnul Arafat.

DSU şi-a făcut foarte bine treaba în România şi domnul doctor Arafat este un foarte bun profesionist, care a realizat acest sistem, care se referă la transportul pacienţilor, la coordonarea transferurilor unde este nevoie de terapie intensivă.. Lucrurile astea sunt în mod evident în atribuţia DSU şi a domnului doctor Arafat.

Dar politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii. Acest mecanism prin care o structură care invocă urgenţa şi măsurile de sănătate publică trebuie luate şi asumate de Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea Ministerului. Lucrul acesta este extrem de clar din punctul meu de vedere”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a afirmat că va avea o discuţie la nivelul Guvernului, astfel încât Ministerul Sănătăţii să aibă un rol activ în gestionarea pandemiei şi să nu mai fie coordonate toate activităţile de către CNSU.

„Nu se poate ca aceste măsuri care sunt cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă instituţie, iar MS eventual să răspundă de implementarea acestor măsuri şi de împlinirea sau nu a acestor măsuri. Deci aici este o poziţie extrem de clară şi aşa cum îl respect pe domnul doctor Arafat şi apreciez ce a făcut dânsul, în mod evident voi avea o discuţie la nivelul Guvernului cu domnul premier şi cu ministrul MAI şi cu domnul doctor Arafat încât acest mecanism să fie schimbat şi, în mod evident, Ministerul Sănătăţii trebuie să aibă toate pârghiile la dispoziţie, inclusiv informaţiile legate de situaţia asistenţei medicale din ţară în timp real, la sediul MS.

Pentru că nu putem să lucrăm ca un soi de anexă a unei structuri, supra-ministeriale dacă vreţi, dar care în mod evident este controlată de oameni care nu sunt din sănătate, ci din alte domenii, care sunt respectabile, dar în mod evident trebuie să ne întoarcem la profesionişti şi la profesionalizarea sănătăţii publice”, a mai spus Alexandru Rafila.

Candidatul propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a primit aviz favorabil, cu 26 de voturi ”pentru” şi 10 ”împotrivă”.

Totodată, Alexandru Rafila a declarat miercuri că certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, la ce incidenţe de răspândire a virusului ar trebuie să se renunţe la certificatul verde, Rafila a spus: „Vă dau doar un exemplu teoretic, lucrul ăsta nu l-am stabilit, am discutat în principiu cu specialişti de sănătate publică: introducerea, de exemplu, ar putea să fie după trei săptămâni de creştere consecutivă cu un indice de multiplicare mai mare de 1,5. Retragerea ar fi o scădere similară, dar şi sub o incidenţă, să spunem, de 1 sau de 0,5, adică trebuie să găsim o incidenţă foarte scăzută, încât lucrul ăsta să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. Trebuie, în paralel, să nu renunţăm la încurajarea vaccinării, pentru că până la urmă trebuie să facem doar acest lucru, să încercăm să explicăm oamenilor că acest certificat verde este pentru protejarea sănătăţii, nu este un instrument opresiv. Certificatul verde este un instrument care salvează vieţi, dar el trebuie introdus la momentul oportun”,.

Rafila a menţionat că parlamentarii nu încearcă să amâne dezbaterea proiectului cu privire la certificatul verde, potrivit agerpres.ro.

„Noi, prin lege, putem să stabilim un cadru şi intrarea în funcţiune a certificatului se poate face în orice moment este nevoie de acest lucru. Nu discutăm de o amânare, cum se spunea, că o amânăm în ianuarie. Noi putem să discutăm despre un act normativ nou, cred că ar trebui să fie un act normativ nou, şi atunci putem să mergem cu un mecanism predictibil, lumea ştie despre ce este vorba, este anunţată din timp dacă există creşteri prelungite ale transmiterii”, a explicat medicul.

El a explicat că certificatul se va putea activa în momentul creşterii transmiterii, şi a dat ca exemplu teoretic, după 3 săptămâni de creştere consecutivă, şi retragerea, la o scădere similară, dar şi la o incidenţă de 1, sau 0,5, care să nu pună în pericol sănătatea populaţiei. ”Noi vom folosi certificatul în integralitatea lui, vor folosi şi testarea nu doar trecerea prin boală şi vaccinarea”, a mai spus deputatul.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii