Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a explicat care sunt criteriile de introducere a certificatului verde COVID.
„O să fie tot un certificat electronic pentru că nu avem cum să-l validăm în alt mod. Principiul este următorul: este un certificat temporar care este introdus după o perioadă de 3 săptămâni de creștere consecutivă cu un indice de 1.5 ori, o creștere medie cu acest indice.
De ce acest indice? Pentru că în vară începând cu data de 5 iulie am avut o astfel de creștere care a continuat timp de 16 săptămâni. Probabil că un astfel de document, probabil, trebuia introdus în luna august şi probabil că în relativ scurt timp am fi renunţat la el pentru că nu mai aveam situaţia nu mai aveam decesele. Din păcate, atunci filozofia a fost puţin diferită şi în perioadă de creștere (n.r cazuri infectări) s-au introdus relaxări.
Noi am introdus un anumit tip de relaxări într-o perioadă de scădere la nivelul secțiilor şi spitalelor ATI, iar când vom avea o creștere trei săptămâni consecutive vom apela la acest document.
În momentul când avem o perioada de descreștere care nu e condiționată de un anumit coeficient, dar trebuie să fie însoțită de o anumită incidentă cumulată la 14 zile. Deci e clar că nu trebuie să aștepți să ai multe cazuri sau probleme serioase, e bine să acționezi din timp şi atunci nu ajungi într-o situaţie gravă.
Eu cred că din punct de vedere psihologic, starea asta de alertă prelungită nu a făcut bine pentru că lumea nici măcar nu avea o speranță”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la Antena 3.
Ideea de obligativitate induce o reacție împotriva vaccinării, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a atras atenția că autoritățile nu au discutat niciodată despre o asemenea măsură, potrivit G4Media.ro.
Oficialul a recomandat cetățenilor să protejeze persoanele vulnerabile din familie, fie prin testare, fie prin vaccinare, un apel pe care l-a mai lansat către populație în contextul sărbătorilor de iarnă, când tradițional familiile se adună la aceeași masă.
Dacă măsurile sanitare vor fi respectate, a continuat ministrul, relaxările vor fi menținute pe o perioadă cât mai lungă.
De altfel, Alexandru Rafila transmitea un mesaj similar și după ședința de Guvern de miercuri.
„România a luat aceste măsuri care par de relaxare – prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea pragului de ocupare de la 30% la 50% la săli. De asemenea, certificatul COVID include acum și testarea. Mesajul important e următorul: măsurile trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, agenților economici cu autoritățile. Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine, și sunt multe exemple din alte țări, decât dacă există acest parteneriat și încredere. Această deschidere din partea Guvernului e rezultatul dorinței ca viața să fie cât mai aproape de normalitate, dar nu putem ignora pericolele”, spunea oficialul.