“Pe hoții mărunți îi trimitem la închisoare, iar pe cei mari îi numim în funcții publice” (Esop), a citat deputatul PSD Dumitru Coarnă în debutul declarației politice din 15 decembrie.
Lucruri de neimaginat s-au întâmplat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), acolo unde, sub mandatul de președinte deținut de judecătorul Bogdan Mateescu, legea a devenit facultativă. Fostul magistrat Neluța Tudorache de la Tribunalul Călărași, hărțuită și sancționată disciplinar în mod abuziv de CSM, îl cataloghează pe șeful CSM Mateescu, drept “o rușine a justiției”.
Amintim că magistratul Neluța Tudorache a fost ținta unor dosare analizate de Inspecția Judiciară pentru simplul motiv că a contestat în instanță hotărâri ale Colegiului de conducere al Tribunalului Călărași, prin acțiuni pe care le-a și câștigat. Mai mult, deși își dăduse demisia din magistratură, Neluța Tudorache a fost sancționată disciplinar de o parte dintre membrii Secției pentru judecători a CSM. Astfel, șeful CSM Bogdan Mateescu a inițiat suspendarea la pachet a magistraților Ileana Alexandru și Neluța Tudorache de la Tribunalul Călărași, printr-o rezoluție scrisă de mână, înainte ca împotriva lor să fie formulată oficial o acuzație din partea Inspecției Judiciare privind posibila comitere a vreunei abateri disciplinare.
“Abuzurile nu se opresc aici! O altă problemă în acest caz privește incompatibilitatea șefului CSM Bogdan Mateescu, care a decis suspendarea magistraților, deși în ianuarie 2021, înainte de deschiderea dosarului disciplinar, Ileana Alexandru formulase o sesizare împotriva lui la Inspecția Judiciară. Șeful CSM a trecut din nou peste lege și a refuzat să se abțină de la discutarea suspendării! Mai mult, suspendarea din funcție a fost inițiată de șeful CSM Bogdan Mateescu, așa cum ne-a obișnuit deja, tot cu încălcarea legii, în condițiile în care art. 52 din Legea 317/2004 privind CSM prevede că suspendarea din funcție pe perioada derulării procedurii disciplinare se dispune din oficiu de către Secția pentru judecători sau la propunerea inspectorului judiciar”, a precizat deputatul PSD.
“Neluța Tudorache a formulat și o plângere adresată Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție-SIIJ, semnalând printre altele comiterea mai multor infracțiuni de abuz în serviciu, uzurpare de calități oficiale și trafic de influență comise la vârful CSM. Aceasta a sesizat și hărțuirea sa prin înscenarea unor proceduri disciplinare de către fosta conducere a Tribunalului Călărași, prin refuzul conducerii de a-i adapta norma de lucru și încălcarea condițiilor de muncă, dar și presiunile la care a fost supusă pentru emiterea de soluții în dosare, fiind forțată să lucreze până la epuizare fizică, factori care au generat demisia sa forțată, din cauza stării precare de sănătate”, a declarat deputatul.
Proba abuzului în serviciu a Secției pentru judecători cu privire la suspendarea nelegală din funcție a judecătorului Tudorache este reprezentată de decizia definitivă prin care ÎCCJ a desființat măsura dispusă, pentru motive de nelegalitate, constatând că, în lipsa unor acuzații concrete care să fie formulate printr-o rezoluție motivată a Inspecției judiciare, măsura dispusă nu se justifică.
Modul extrem de agresiv în care s-a acționat în acest caz ne face să ne întrebăm: pe cine au deranjat acești magistrați de au fost supuși unui asemenea tratament abuziv?
Un alt subiect controversat îi are ca protagoniști pe președintele CSM Bogdan Mateescu și pe fostul judecător George Cătălin Șerban, pensionat în octombrie 2021, numit secretar de stat la Ministerul Justiției, prin decizie a premierului Florin Cîțu. În ultimul an, George Cătălin Șerban a fost secretar general al CSM iar înainte să ajungă în CSM, judecătorul Șerban a fost și președinte al Tribunalului Călărași.
“Presa a dezvăluit că judecătorul George Cătălin Șerban a fost numit în funcția de secretar general al CSM prin trei decizii de delegare ale președintelui CSM Bogdan Mateescu, chiar dacă legea nu dă dreptul șefului CSM să delege secretarul general și aceeași lege prevede că secretarul general este numit de către Plenul CSM. Însă Mateescu a făcut această mișcare și l-a numit în funcția de secretar general pe Șerban, pe lângă lege și cu ocolirea celorlalți membri ai CSM. Deși cazurile semnalate azi au fost extrem de mediatizate și au făcut subiectul mai multor articole de presă, măsurile întârzie să fie luate. Alți magistrați competenți și integri vor cădea victime sistemului. Cine are interes să mușamalizeze asemenea abuzuri?”, a subliniat Dumitru Coarnă în finalul declarației sale politice.