Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat, vineri, că în România nu e vorba numai despre salarii, ci și despre dezvotare și a ajuta comunitățile locale. Prin urmare, statul ar trebui să iasă din acest „permanent ”n-am””. Pe de altă parte, ministrul a admis că „suntem într-o zonă şi de dificultate cu datoria publică”.
„Nu e vorba numai despre salarii în ţara asta, e vorba de bani pentru dezvoltare, este vorba de a ajuta comunităţile locale. Statul ar trebui să iasă din acel permanent ”n-am” și să găsească resurse.
Asta a fost echilibrarea pe Educaţie şi ştiu că sunt şi ale categorii socio-profesionale care aşteaptă (creștri de salarii) şi unde am rămas angajaţi să găsim o soluţie. Dacă facem ce ne-am propus în program, vom găsi soluţii”, a declarat Adrian Câciu, după ședința de Guvern de vineri.
Ministrul a punctat apoi că la rectificarea bugetară probabil vor primi bani în plus la salariu polițiștii și alte categorii de bugetari. De salarii mai mari au nevoie brancardierii și infirmierele, a mai spus Câciu. Adrian Câciu (PSD), ministrul Finanțelor, a declarat, la finalul ședintei de Guvern de vineri, că reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata impozitelor și a contribuțiilor, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă, vor fi sancționate. Prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022. Ministrul a precizat că prevederea va intra în vigoare de la 1 martie 2022 tocmai pentru a exista un termen de conformare. Acesta a mai precizat că sancțiunea nu se va aplica direct, ci vor exista tot felul de instrumente de eșalonare.
„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă reţinerea şi neplata, încasarea şi neplata ori, după caz, nereţinerea sau neîncasarea, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege, a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”, se arată în Ordonanța de Urgență a Ministerului.
În acest context, PSD a transmis că, pe 30 septembrie, arieratele de recuperat la bugetul de stat erau de 34 miliarde lei – 8,4 miliarde lei la pensii și 3,5 miliarde lei la Sănătate.