Ziua Internațională pentru abolirea sclaviei este marcată în calendar, pe 2 decembrie. În fiecare an este marcată data cand a fost adoptată Rezoluția din 1949 de către Convenţia Naţiunilor Unite. Au reușit să opreascătraficul de persoane și a exploatării prin pristituție.
Organizația Națiunilor Unite trage un semnal de alarmă însă asupra faptului că sclavia nu este o relicvă istorică. Ziua de 2 decembrie are ca scop înlăturarea formelor contemporane de sclavie, mai exact:
- Traficul de persoane
- Exploatarea sexuală
- Munca în rândul copiilor
- Căsătoriile forțate
- Recrutarea forțată
Și multe altele. Prin urmare, aceste fenomene se referă la acele situaţii în care exploatarea unei persoane nu poate fi contracarată ca urmare a ameninţărilor, violenţei, coerciţiei, sau abuzului de putere.
Aproape 16 milioane de persoane sunt exploatate în sectorul privat, precum munca casnică sau construcţii sau agricultură. 4,8 milioane de persoane sunt exploatate sexual forţat şi 4 milioane de persoane depun o muncă forţată şi impusă de autorităţile statului. Totodată 15,4 milioane de persoane se află într-o căsătorie forţată.
Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat un nou protocol obligatoriu din punct de vedere juridic, menit să consolideze eforturile globale de eliminare a muncii forţate, care a intrat în vigoare în noiembrie 2016.
Din punct de vedere legal, din 1981, sclavia nu mai este legală în niciun stat al lumii, Mauritania fiind ultimul stat care a abolit acest fenomen. Cu toate acestea însă, sclavia a evoluat și s-a manifestat în diverse forme.