Trebuie să știți pentru sănătatea dumneavoastră! Informare și îndrumări privind antiviralele orale

Trebuie să știți pentru sănătatea dumneavoastră! Informare și îndrumări privind antiviralele orale

În această perioadă, mai mult ca oricând, este esențial să fim cât mai bine informați și îndrumați pentru a ști exact care sunt mijloacele de suport eficient și rapid de la cele mai mici semne de infectare cu COVID-19.

„De aceea, salut inițiativa Ministerului Sănătății de a pune la dispoziția tuturor cetățenilor seria de materiale informative și, din dorința de a contribui la o cât mai bună diseminare a informației, iată principalele aspecte pe care fiecare dintre noi are nevoie să le cunoască în ceea ce privește antiviralele orale”, informează Vasilică Toma, deputat PSD.

Ce sunt antiviralele orale?

Sunt molecule mici care blochează activitatea și replicarea virusului. Ele trebuie administrate cât mai repede posibil după infectarea cu COVID-19, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale țesuturilor și organelor. Aceste medicamente se administrează oral de-a lungul a câtorva zile, ceea ce înseamnă că sunt ușor de administrat. Antiviralele administrate pe cale orală sunt eficiente la toate variantele virale ale COVID-19. Pacienții trebuie să discute cu medicul dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral oral. Doar în urma deciziei acestuia se pot administra antivirale orale. Tratamentul trebuie inițiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 și nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor.

Care este lista de antivirale orale și care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știți în privința lor?

  1. FAVIPIRAVIR: este utilizat în tratamentul infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 la persoane adulte care prezintă forme uşoare sau medii ale COVID-19. Reduce durata excreției virale la nivel respirator, precum și durata și intensitatea simptomatologiei din COVID-19, fără a reduce însă mortalitatea și spitalizarea în secțiile de ATI. Poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat, în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 sau, în viitorul apropiat, din farmacii, în urma prescripției medicului de familie.
  2. PAXLOVID: este o combinație terapeutică (care cuprinde medicamentele numite Nirmatrelvir și Ritonavir) autorizată de EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) doar pentru tratamentul formelor ușoare sau moderate de COVID-19 la adulții care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă și deces, și care nu necesită oxigen suplimentar.

Paxlovid NU este autorizat pentru:

➢ tratamentul pacienților care necesită spitalizare având o formă gravă sau critică de COVID19;

➢ prevenirea COVID-19 atunci când ai venit în contact apropiat cu o persoană diagnosticată cu COVID-19;

➢ utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

  1. MOLNUPIRAVIR: este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces.

Molnupiravir NU este autorizat pentru:

➢ utilizare la pacienţii cu vârsta sub 18 ani.

➢ tratamentul pacienților care necesită spitalizare din cauza COVID-19, deoarece beneficiul tratamentulului cu Molnupiravir nu a fost observat la pacienții cu forme severe de COVID19.

➢ utilizare mai mult de cinci zile consecutive.

➢ prevenirea COVID-19 la persoanele are au venit în contact cu un pacient diagnosticat cu COVID-19.

ATENȚIONĂRI FOARTE IMPORTANTE:

Umifenovirul (Arbidol) este un antiviral activ în gripă, utilizat în Rusia și China, a cărui eficiență în COVID-19 NU a fost demonstrată prin studii științifice. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană și nici de către Agenția Națională a Medicamentului din România. De aceea, nu poate fi comercializat în farmacii. În țara noastră, a fost folosit sporadic, fiind achiziționat din fostul spațiu sovietic.

 De asemenea:

  • Dacă sunteți confirmați cu COVID-19: luați legătura imediat cu medicul de familie, care vă va recomanda măsurile potrivite formei dumneavoastră de boală și istoricului de sănătate.
  • Dacă nu aveți medic de familie și sunteți testat(ă) pozitiv: în cazul în care testul a fost efectuat acasă, anunțați Direcția de Sănătate Publică, care vă va oferi îndrumările privind pașii următori. Testul făcute acasă trebuie confirmat oficial ca să puteți beneficia de evaluare medicală și de tratament.
  • Dacă sunteți confirmat(ă) pozitiv pentru COVID-19: NU este întotdeauna necesar să luați tratament antiviral. Acesta poate fi util doar în anumite situații stabilite de medicul care vă evaluează.
  • În cazul în care, odată infectat(ă), nu e nevoie de internare: există câteva opțiuni terapeutice de tratament cu administrare orală (comprimate) care pot fi utilizate, dar numai după consultul și analizele de laborator recomandate de un medic dintr-un Centru de Evaluare COVID-19 sau la indicația medicului de familie. Consultul și analizele sunt necesare deoarece toate antiviralele orale au efecte adverse sau interacțiuni negative posibile cu alte medicamente pe care le luați concomitent.
  • Dacă aveți o formă ușoară sau medie de COVID-19 și medicul vă recomandă tratament acasă, fără internare, acesta vă va putea prescrie sau recomanda unul din următoarele antivirale: Paxlovid, Molnupiravir sau Favipiravir. Alegerea acestuia va fi decisă în funcție de situația dumneavoastră medicală.
  • Atunci când, odată infectat, nu primiți tratament antiviral oral: se poate întâmpla în situațiile în care nu prezentați factori de risc pentru o formă severă, dacă aveți mai mult de 5-7 zile de la debutul bolii, dacă aveți sub 18 ani, dacă aveți contraindicații ori sunteți femeie însărcinată sau care alăptează. O altă situație în care nu veți primi antiviral oral la domiciliu este cea în care medicul vă recomandă internarea în spital.

Rămânem informați. Rămânem în siguranță. Rămânem sănătoși!”, încheie Vasilică Toma, deputat PSD.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii