Pandemia a adus în viaţa angajaţilor schimbări care i-au făcut să-şi modifice priorităţile și cariera. Angajatorii se confruntă cu un val de demisii. Specialiștii în resurse umane spun că e nevoie de o nouă gândire care să permită adaptarea pieței muncii. Numai anul trecut s-au înregistrat 12 milioane de aplicări pentru joburi.
Demisia e un act unilateral și tot mai la modă printre angajații din România. Și motive pot găsi ușor: nu se simt apreciați, câștigă insuficient sau mediul de lucru e toxic.
Potrivit Inspecției Muncii, în România, în 2021 s-a înregistrat o creștere de 25% a numărului total de demisii , față de anul 2019. Acest trend ascendent al demisiilor a pornit în România la sfârșitul primăverii 2020, iar recordul a fost atins în septembrie și octombrie 2020, când s-au înregistrat lunar peste 45.000 de demisii.
Mulți antreprenori își fac griji. Le exprimă public și caută explicații ca să-i înțeleagă pe angajații lor care pleacă. Specialiștii în resurse umane îi pot înțelege.
Situația actuală se vede și în numărul mare de aplicări pe platformele online. Peste 12 milioane doar anul trecut. Cu 20 la sută mai mult decât în anul precedent. Potrivit unui sondaj recent, peste 80 la sută dintre angajați fac o prioritate din schimbarea jobului în acest an. 2 din 10 sunt dispuși să-și dea demisia chiar dacă nu ar avea altă ofertă concretă.