Gabriel Zetea: Putem să renunțăm temporar la liberalizarea pieței de energie și să revenim la un preț reglementat

Gabriel Zetea: Putem să renunțăm temporar la liberalizarea pieței de energie și să revenim la un preț reglementat

Deputatul PSD Gabriel Zetea susține că există posibilitatea legală de a renunța temporar la liberalizarea pieței de energie și de a reveni la un preț reglementat. Din cauza facturilor, a spus social-democratul miercuri pe B1 TV, costurile societăților comerciale românești au crescut foarte mult, astfel că acestea „efectiv se pregătesc să își tragă obloanele” și „să creeze zeci de mii de șomeri”.

„Toate cele trei partide care se află în acest moment la guvernare – și PSD, și PNL, și UDMR – își doresc să rezolve această probleme a prețului energiei, energie electrică sau gaz, care afectează populația, dar mai ales industria românească și economia, întreprinderile mici și mijlocii. Am încercat în coaliție să vorbim, să discutăm, să încercăm să explicăm că strategia pe care Partidul Național Liberal – alături de USR, sigur, la acel moment – vizavi de liberalizarea prețurilor la energie a fost o strategie greșită. Fie nu a fost calculată cum trebuie, fie nu au avut specialiștii necesari care să prevadă ceea ce se va întâmpla, cert este că am ajuns în această situație. Liberalizarea a dus facturile la dublarea la gaz, la triplarea la energie electrică”, a declarat social-democratul.

Gabriel Zetea a comentat și poziția exprimată în aceeași emisiune de Alin Nica, vicepreședinte PNL, care a explicat că liberalizarea pieței a fost un angajament luat de guvernul Năstase pentru aderarea la UE.

„Eu înțeleg că există un angajament – și este corect. Este un angajament al tuturor țărilor membre, până la urmă, în Comisia Europeană, care încearcă să facă parte dintr-o piață comună, dar momentul pe care l-am ales este cel mai bun? De asemenea, vă întreb, există posibilitatea legală, prin legile pe care le avem în acest moment în vigoare, să renunțăm temporar, nu pentru totdeauna, la liberalizarea pieței, să revenim la un preț reglementat al energiei pentru o perioadă de șase luni, care apoi se poate prelungi din trei în trei luni dacă acele condiții pentru care renunțăm la liberalizare se mențin? Avem această posibilitate? Da, o avem. E legal? Este legal. Păi atunci haideți să o facem”, a reacționat Gabriel Zetea,

Potrivit deputatului PSD, „pentru populație va găsi statul resursele financiare pentru a suplini aceste creșteri, pentru a le compensa, dar pentru economia românească nu avem această posibilitate”.

„Astăzi, societățile comerciale românești efectiv se pregătesc să își tragă obloanele, să închidă, să lase pe drumuri zeci de mii de oameni, să creeze zeci de mii de șomeri pentru că ale lor costuri de producție în ceea ce privește industria – dar nu contează, și în servicii, și peste tot – au crescut foarte mult din cauza acestor facturi. Ei nu mai sunt rentabili pe piață, nu mai pot să facă față concurenței”, a continuat Gabriel Zetea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.4 ° C
6.1 °
3.9 °
57 %
2.2kmh
0 %
lun
5 °
mar
7 °
mie
4 °
joi
10 °
vin
10 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii