Mausoleul ascuns în pădurea Băneasa

Mausoleul ascuns în pădurea Băneasa

Bucureștiul nu duce lipsă de locuri pe care cei mai mulți dintre noi nu le-am văzut niciodată. Unele sunt monument istorice fie înghițite deja de buruieni, fie lăsate de izbeliște. Mausoleul părăsit din Pădurea Băneasa este doar un exemplu.

Nu este bucureștean care să nu fi auzit sau să nu fi ajuns măcar o dată în Pădurea Băneasa. Un loc mai cunoscut pentru grătarele de duminică, decât pentru oaza de liniște, verdeață și aer curat. Însă, cine a avut curiozitatea să se plimbe prin pădure sigur a dat cu ochii de o construcție aparent ciudată.

La marginea pădurii, peste drum de căminele studențești ale Academiei de Poliție, printre copacii vechi de zeci de ani, se ridică o construcție ce seamănă cu un turn de apă. Doar cine se aventurează în pădure o poate observa când pădurea e înfrunzită. Pietonii sau bicicliștii o pot observa mai repede iarna, dar şi atunci dacă se uită foarte atent spre pădure.

De la stradă, până la clădirea din cărămidă roșie, cu o boltă înaltă, ai de mers cam cincizeci de metri. Are 10 metri deasupra solului, dar nici o inscripție care să te ducă cu gândul la ceva. Misterioase sunt și cele două rânduri de uși legate cu un lanț gros.

Cu mult noroc, însă, poți afla povestea construcției de la administratorul cantonului silvic din zonă. Misterioasa clădire este, de fapt, un mausoleu. Locul de veci al moșierilor care au avut, cândva, în proprietate pădurea Băneasa. Mai exact, din spusele pădurarului, aici ar fi fost inhumați membrii familiei Blank.

La o simplă căutare pe Internet poți află că de numele familiei Blank se leagă proiecte fără de care viața orașului nostru nu ar fi putut exista. Cel mai cunoscut membru al familiei este Mauriciu Blank, membru fondator al Băncii Marmorosch Blank. De-a lungul timpului, banca a finanțat modernizarea portului Constanța, construcția mai multor linii de cale ferată, dar și realizarea canalizării Bucureștiului. Așa că, o altfel de familie pare demnă de un astfel de mausoleu care să-i păstreze locul în istorie. Povestea nu e totuși cu final fericit. Acum, de mausoleu nu se mai îngrijește nimeni. De la pădurar am aflat că moștenitorii familiei au părăsit de multă vreme România. Ultimul descendent, în vârstă de peste 80 de ani, este și cel care îl plătește pe pădurar pentru a avea grijă de bucata de pădure pe care încă o are în proprietare. Așa se face că pădurarul are cheile lacătului care zăvorăște construcția.

In interior, clădirea este fix o capela. În total, sunt zece locuri de veci, sarcofage, așa cum sunt construite mormintele iudaice. Unele sarcofage au fost vandalizate, în căutarea bogățiilor care ar fi putut fi ascunse acolo. Toată locurile sunt, însă, goale. Misterul e spulberat de pădurarul care știe de la predecesorii săi că rămăşiţele familiei Blank au fost mutate, acum peste 50 de ani, în Cimitirul Evreiesc.

Monumentul îți dă un sentiment unic. Însă, imaginea din interior, cu locurile de veci vandalizate și plăcile de marmură albă crăpate, te înfioară. Cu siguranță, nu la asta s-a gândit celebrul arhitect Ion Mincu atunci când a proiectat construcția. Pentru că, da, la o căutare pe Internet se poate găsi această informație: mausoleul abandonat în Pădurea Băneasa este „mâna” arhitectului Ion Mincu.

FOTO: Facebook/HoinariRomâni

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii