Liderii PNL își doresc ca românii să poată opta pentru ieșirea la pensie la vârsta de 70 de ani. Ministrul Muncii, însă, alături de PSD se opun acestei variante.
Mai mult, nu avem nicio decizie până la această oră asupra renegocierii procentului de 9,4 % din PIB pentru pensii.
„Nici măcar nu avem avut vreo discuție în acest sens în coaliție. Deci, nu ne dorim majorarea vârstei de pensionare… Nu știu dacă a fost o discuție în interiorul PNL, nu am de unde să știu, dar eu vă spun că în coaliție nu a fost nici măcar o singură discuție pe majorarea vârstei de pensionare – sub nicio formă.
Marius Budăi afirmă că românii pot opta și acum să se pensioneze mai târziu, acest lucru nefiind interzis de vreo lege.
„Am spus că pot opta, și este prevedere în Legea 263 cu bonificație pentru cei care lucrează după 65 de ani și optează să rămână doar în câmpul muncii, și nu este nici interzisă munca după vârsta de 65 de ani nicăieri, deci se poate lucra”.
Întrebat ce va face PSD dacă liberalii vor insista pe acestă prevedere, Budăi a răspuns:
„Poziția Partidului Social Democrat este fermă. Nu susținem majorarea vârstei de pensionare”.
În ceea ce privește majorarea pensiilor, ministrul Muncii a declarat că procentul de 9,4% din PIB este asumat în mod iresponsabil, citeaza Antena 3.
Florin Cîțu a declarat, miercuri, că va susține modificarea PNRR-ului în cazul în care renegocierea va fi acceptată la Bruxelles. Totodată, liderul PNL a vorbit și despre creșterea pensiilor.
”Vreau să fim foarte clari. PNRR, în 2023, era prima oportunitate. Acum, premierul poate să meargă cu Ministerul Muncii, eu recomand să meargă și Ministerul Finanțelor, o echipă de trei să meargă la Bruxelles. Dacă ei reușesc acolo, cu argumente, să obțină o renegociere, noi vom susține. Acolo se va decide dacă se modifică PNRR-ul. Și dacă această decizie este luată, noi o susținem cu tărie”, a declarat Florin Cîțu.
Liderul PNL a vorbit și despre creșterea pensiilor.
”PNRR-ul este despre reforma sistemului de pensii. Asta înseamnă că avem nevoie de o legislație pentru pensiile militarilor, etc. Avem nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să ne dea un sistem de pensii sustenabil. Asta înseamnă un sistem prin care noi îi penalizăm pe cei care ies la pensie anticipat, dar îi încurajăm pe cei care vor să mai lucreze. PNRR-ul înseamnă reformă, nu înseamnă doar creșterea pensiilor. Dacă era vorba doar despre creșterea pensiilor, un Excel simplu, un elev de clasa a X-a îl putea face”, a continuat el.