Cea de-a 24 ediția a Jocurilor Olimpice de iarnă începe la Beijing, în condiții unice în istoria acestei competiții: în plină pandemie mondială și pe fondul boicotului diplomatic inițiat de țările occidentale.
O altă premieră este maractă de faptul că Beijingul devine astfel singurul oraș care a gazduit atât Jocuri Olimpice de vară (Beijing 2008), cât și competiția similară de iarnă (Beijing 2022).
În competiția de acum intră aproape 2.900 de sortivi din 91 de țări, care se vor întrece în 109 probe (şapte probe în plus faţă de 2018), scrie Agerpres. Se vor înmâna medalii la 15 discipline: patinaj artistic, patinaj viteză, patinaj viteză pe pistă scurtă – short-track, schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinată nordică, sărituri cu schiurile, snowboard, bob, skeleton, biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie. Haiti şi Arabia Saudită îşi vor face debutul la această ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă.
13 baze olimpice vor găzdui întreceri, în zonele Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, fiecare având un Sat Olimpic.
Medaliile pe care le vor primi sportivii care vor urca pe podiumul olimpic sunt inspirate din vechile pandantive chinezeşti de jad și sunt numite „Tong Xin” („Împreună suntem unul”).
Bing Dwen Dwen este mascota Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 şi a fost aleasă dintre mii de modele chinezeşti din 35 de ţări din întreaga lume. „Bing” înseamnă gheaţă în chineză şi sugerează puritate şi putere. „Dwen Dwen” înseamnă copii robuşti, plini de viaţă. Logo-ul evenimentului, un schior stilizat, aminteşte de ideograma care înseamnă „iarnă”, scrie AFP, citat de Agerpres. Logo-ul a fost prezentat în cadrul unei ceremonii la care au luat parte numeroase vedete, precum actorul Jackie Chan sau pianistul Lang Lang. Sloganul oficial al JO, ”Împreună pentru un viitor comun”, a fost ales din 79 de propuneri. Este un simbol: ”împreună” arată că omenirea se mobilizează şi găseşte soluţiile pentru a depăşi greutăţile şi pentru a crea un viitor mai bun, iar costrucția “pentru un viitor comun” sintetizează viziunea unei vieţi mai bune şi transmite speranţă şi încredere. „Este interpretarea chineză a noului motto olimpic ‘Mai rapid, mai înalt, mai puternic – Împreună’ (Citius, Altius, Fortius – Communis)”, au explicat organizatorii.
Pe 17 ianuarie, odată cu creșterea numărului infectărilor în China și în contextul declarării oficiale a primului caz detectat de Omicron la Beijing, s-a anunţat că vânzările de bilete pentru publicul larg vor fi anulate şi că spectatorii vor fi admişi numai pe bază de invitaţie. Pe toată perioada Jocurilor Olimpice, personalul medical alocat competiției ajunge la 1.140 persoane.
Statele Unite, Marea Britanie şi alte ţări occidentale au iniţiat un boicot diplomatic al JO 2022, generat de situaţia drepturilor omului în China. Organizaţiile pentru drepturile omului au criticat mult timp Comitetul Internaţional Olimpic pentru că a acordat Chinei statutul de organizator al Jocurilor Olimpice din această iarnă, invocând modul în care este tratată minoritatea musulmanilor uiguri, care trăiește în special în provincia Xinjiang din nord-vestul Chinei.