Marcel Ciolacu, pentru Reuters: Cred că această coaliţie are un viitor şi după 2024

Marcel Ciolacu, pentru Reuters: Cred că această coaliţie are un viitor şi după 2024

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu pentru Reuters, că actuala coaliţie de guvernare va rezista cel puţin până la alegerile generale din 2024, în ciuda unor divergenţe de politică, şi se va folosi de majoritatea parlamentară pentru a implementa reforme pe termen lung. De asemenea, el a spus că guvernul va prelungi schema de ajutor în energie după expirarea ei în martie.

Agenţia britanică de presă Reuters comentează că guvernul aflat în funcţie de trei luni controlează aproximativ 70% din mandatele din parlament, dar social-democraţii şi liberalii, foşti rivali, au dezacorduri privind măsurile fiscale şi creşterea salariilor şi a pensiilor, precum şi în legătură cu amploarea măsurilor de sprijin în cazul facturilor crescute la energie.

Pieţele, agenţiile de rating şi observatorii internaţionali au exprimat îndoieli că actuala coaliţie va rezista mult timp, temându-se că seria de schimbări rapide la guvernare din ultimii ani va continua.

Reuters reaminteşte că România a avut 10 prim-miniştri în ultimii 10 ani.

„Când ai o astfel de majoritate, trebuie să ţinteşti să faci lucruri îndrăzneţe”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

„Cred că această coaliţie de guvernare va funcţiona până în 2024 şi mai cred că are un viitor şi după 2024 cu aceeaşi structură”, a adăugat el, conform Agerpres.

„Nu poţi face lucruri în doar trei ani. România trebuie să revină la stabilitatea politică”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu a mai spus că guvernul va prelungi schema de ajutor în energie prin plafonarea preţurilor şi prin subvenţiile pentru gospodării şi companiile mici după expirarea ei în martie, respingând o propunere anterioară de reducere a TVA la prețurile la electricitate, începând din aprilie.

„Dacă preţurile rămân plafonate, de ce să scazi TVA?”, a afirmat el.

BNR a estimat că inflația, care a crescut în ianuarie la cel mai mare nivel de peste un deceniu, va ajunge să fie o valoarea din două cifre în aprilie, după ce se încheie schema de subvenționare.

Ciolacu a mai declarat că România trebuie să investească în noi surse de producţie de energie şi să devină independentă energetică în trei ani. El a precizat de asemenea că Parlamentul va aproba modificări la taxa privind exploatările offshore care a îngreunat proiectele de gaze din Marea Neagră.

Reuters reaminteşte că această taxă este ultima în vigoare dintr-o serie de restricţii asupra sectorului energetic introduse de social-democraţi în timpul guvernului din 2018.

Ciolacu s-a mai declarat „ferm convins că vom găsi soluţia corectă (…) pentru statul român, din perspectiva fiscalităţii, şi pentru investitori pentru a realiza aceste proiecte”, menţionând că aceasta este o prioritate a actualei sesiuni parlamentare.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii