Criza ucraineană: Putin şi Biden au acceptat “de principiu” să se întâlnească. Ce spune Kremlinul

Criza ucraineană: Putin şi Biden au acceptat “de principiu” să se întâlnească. Ce spune Kremlinul

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel american, Joe Biden, au acceptat de principiu să se întâlnească în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, summit care „poate avea loc doar dacă Rusia nu invadează Ucraina”, a anunţat Palatul Elysee, în noaptea de duminică spre luni, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Acest summit ar urma să fie extins ulterior la „toate părţile interesate” şi să se concentreze pe „securitatea şi stabilitatea strategică în Europa”, a precizat președinția franceză, adăugând că reuniunea la nivel înalt va începe să fie pregătită de joi, de către Statele Unite şi Rusia.

Câteva ore mai târziu însă, Kremlinul a apreciat ca „prematur” să se vorbească despre un summit între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat de Franţa pentru dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina şi pericolul unei invazii ruse.

„Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP și preluat de Agerpres

Între timp, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar fi impuse Moscovei în cazul în care Rusia ar invada Ucraina. Șefa executivului european a vorbit despre tăierea accesului pe pieţele financiare internaţionale şi la produsele de export importante pentru economia Moscovei, informează Reuters.

Liderii occidentali au refuzat până acum să ofere detalii despre scenariile convenite în cazul unei invazii a Rusiei, afirmând doar că exclud un răspuns militar şi promiţând sancţiuni economice la o scară fără precedent.

Von der Leyen a menţionat însă că aceste măsuri nu vor fi impuse decât în eventualitatea declanşării unei invazii, ea respingând astfel apelurile preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, la sancţiuni imediate.

“Pasul spre sancţiuni este uriaş şi plin de consecinţe, încât ştim că trebuie să dăm întotdeauna o şansă Rusiei să revină la diplomaţie şi la masa negocierilor”, a adăugat Ursula von der Leyen.

Rusia a desfăşurat deja în jur de 150.000 de militari în jurul graniţelor de est şi nord ale Ucraine și cere garanţii că acestei ţări nu i se va permite niciodată aderarea la NATO.

Kremlinul a apreciat luni ca „prematur”

Kremlinul a apreciat luni ca „prematur” să se vorbească despre un summit între preşedinţii Vladimir Putin şi Joe Biden, anunţat de Franţa pentru dezamorsarea crizei ruso-occidentale în legătură cu Ucraina şi pericolul unei invazii ruse, transmite AFP, potrivit Agerpres.

 „Există o înţelegere privind necesitatea de a continua dialogul la nivel de miniştri (de externe). A vorbi despre planuri concrete de organizare de summituri este prematur”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Puţin mai devreme, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, salutase, la Bruxelles, organizarea unui summit între preşedintele american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin, sperând într-un acord privind retragerea trupelor ruse de la frontierele ţării sale.

„Noi credem că orice efort vizând o soluţie diplomatică merită să fie încercat (…) Sperăm că cei doi preşedinţi vor ieşi din sală cu un acord privind retragerea forţelor ruse din Ucraina”, a declarat Kuleba la sosirea la o reuniune cu omologii săi din Uniunea Europeană.

La rândul său, secretarul pentru afaceri europene al Franţei, Clément Beaune, a afirmat luni că Parisul întrevede o „speranţă diplomatică” în criza ucraineană după acordul de principiu al preşedinţilor Putin şi Biden de a se întâlni.

„Există o realitate de teren, o tensiune pe teren cu o prezenţă militară rusă ce rămâne extrem de puternică la porţile Ucrainei, cu o întreagă serie de încălcări pe parcursul weekendului ale încetării focului în Donbas pe linia frontului, şi, în acelaşi timp, o speranţă diplomatică care a fost reconstruită”, a declarat Clément Beaune la postul LCI.

Potrivit AFP, Vladimir Putin şi Joe Biden au acceptat să se întâlnească în cadrul unui summit propus de omologul lor francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca între timp să nu aibă loc o invazie în Ucraina, un anunţ surpriză ce a intervenit în timp ce un război era dat ca iminent.

Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden a fost de acord „în principiu” să aibă o întâlnire bilaterală cu omologul său rus.

Trebuie să rămânem „extrem de prudenţi”, a prevenit totuşi Clément Beaune. Dar, „dacă există încă o şansă de evitare a războiului, de a evita conflagraţia, de a construi o soluţie politică, diplomatică, trebuie profitat de ea”, a adăugat responsabilul francez.

Summitul SUA-Rusia ar putea fi pregătit de secretarul de stat Antony Blinken și de omologul său rus, Serghei Lavrov, cu ocazia întâlnirii pe care aceștia o vor avea joi, 24 februarie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii