Adrian Chesnoiu (PSD), ministrul Agriculturii, a declarat duminică, pentru B1 TV, că România e o țară stabilă din punct de vedere al asigurării alimentelor de bază pentru populație. Niciodată nu se va vorbi la noi în țară de foamete sau criză alimentară pentru că producem mai mult decât avem nevoie, a mai spus Chesnoiu.
Dacă pornim de la prețul fertilizanților, al combstibilului, al imputurilor pentru agricultură, ne dăm seama că ele s-au majorat și evident. Produsul final în prima verigă de producție a alimentelor s-a scumpit. Dacă materia primă e mai scumpă, energia și gazul s-au cumpit, evident că și produsul a crescut ca preț.
„Eu vă pun cu sinceritate: tristețea mea cea mai mare și părerea de rău pe care o am e că acești factori nu aparțin fermierilor, celor care produc hrana și alimentele populației. Îngrijorarea e reală.
Românii sunt îngrijorați, dar nu vom ajunge niciodată în situația în care să vorbim în România de foamete, de criză alimentară,de lipsa alimentelor de bază, că noi suntem o țară care produce.
Producem de trei ori mai mult grâu decât consumăm internm de trei ori mai mult poumb decât ne e necesar”, a mai spus ministrul Agricuturii.
Chesnoiu, despre românii care au cumpărat cantități mari de ulei
„Îndoiala e un sentiment care te pune la grea încercare, că dacă nu ai informații și nu te informezi din surse autorizate, există riscul să pățești cum am pățit noi cu combustibilul sau cum s-a întâmplat… că nu întâmplător s-a întâmplat și în Bulgaria, și în România în același timp situația cu uleiul la raft. E clar că cineva a manipulat speculativ această situație și a introdus oarecare temere în rândul populației.
Eu vă spun sincer: din toate analizele pe care le-am făcut, mă întreb oare ce o face o familie care și-a luat zece baxuri de ulei. Uleiul acela va expira și a aruncat pur și simplu niște bani degeaba. Pe lângă faptul că i-a blocat, a luat și altuia care poate avea nevoie”, a declarat Chesnoiu pe B1 TV.
România nu va rămâne fără cereale din cauza exporturilor
Ministrul Agriculturii, a ma declarat duminică, pentru B1 TV, că Tranzacțiile sunt analizate zilnic, a precizat el. Chesnoiu a mai spus că, oricum, mare parte din cantitățile care ies din Portul Constanța au altă țară de origine decât România.
„Noi, ca Minister al Agriculturii, știm de aceste tranzacții pe piața globală și putem interveni dacă situația ar impune-o în comerțul cu cereale, așa încât să ne asigurăm necesarul intern. Asta v-o garantez și le transmit românilor că trebuie să fie liniștiți că avem aceste mecanisme.
Azi, cantitățile care se comercializează și ies din Portul Constanța cu cereale sunt achizițioante din ianuarie, decembrie, în majoritatea au țara de origine alta decât România, deci foarte puțin grâu românesc s-a tranzacționat sau s-a livrat acum. Să nu-și închipuie cineva că o trazacție de cereale de zeci de mii de tone se întâmplă peste noapte”, a declarat Chesnoiu.