Analistul economic Adrian Negrescu a comentat anunțul Coaliției de guvernare cu privire la noul pachet de sprijin socio-economic.
Analistul mai spune că: ”Ce observăm, însă, este preocuparea autorităților pentru creșterea salariilor bugetarilor și modul discriminatoriu în care sunt tratați pensionarii, în funcție de nivelul pensiei”, explică economistul și adaugă că: ”Sunt atât de multe semne de întrebare încât e greu să înțelegi logica acestui nou pachet de sprijin, pentru că nu există o legătură între ele, nu există o corelație cu măsurile anunțate anterior și nu știm care va fi impactul real al acestora”.
Expertul și-a manifestat mirarea spunând că: ”Anunți, pe de o parte, creșterea salariilor bugetarilor, dar pe de altă parte promiți reducerea cheltuielilor statului cu 10%. Asistăm, în continuare, la o continuă preocupare a politicienilor pentru soarta bugetarilor și niciun fel de măsură pentru cei care lucrează în mediul privat, alta decât ,,posibilitatea de a majora salariul minim cu 200 lei, fără taxe’’, o măsură cel puțin discutabilă din perspectiva eficienței, în contextul inflației”.
În privința ratelor la bănci, Adrian Negrescu apreciază că: ”Amânarea ratelor pentru 9 luni reprezintă, așa cum am mai spus, un cadou otrăvit pe care cred că oamenii n-ar trebui să îl primească. Mai bine să meargă la bancă și să își renegocieze împrumuturile, să aibă o rată fixă pe următorii 2 ani, să plătească cât pot, pentru că altfel, prin amânarea ratelor, se vor trezi peste 9 luni cu o povară și mai mare, cu dobândă la dobândă”.
Despre reducerea cheltuielilor bugetare promise de coaliție, expertul afirmă că: ”Legat de reducerea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, în esență este un angajament bun dar rămâne de văzut de unde vor fi tăiați banii, în condițiile în care sunt exceptate investiţiile, salariile, pensiile şi asistenţa socială”.
Abordând tema suspendării angajărilor la stat, Adrian Negrescu a spus că acest lucru trebuia făcut de mult și a adăugat că ”mai mult chiar de atât, trebuia redus aparatul bugetar prin externalizarea unor structuri, însă aici vorbim de reforme, ceea ce reprezintă în continuare doar o chestie aspirațională pentru România”.
”La fel de aspirațional este și angajamentul privind accelerarea absorbţiei fondurilor europene din cadrul programelor operaţionale şi al PNRR. Să nu uităm că, până acum, din cei 4 miliarde euro aflați la BNR, nu am cheltuit niciun ban, pentru că n-am știut pe ce și mai ales cum”, a conchis analistul economic Adrian Negrescu, conform dcbusiness.ro.