În trimestrul I 2022 comparativ cu trimestrul I 2021, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 8,84%, potrivit datelor publicate vineri, 3 iunie, de Institutul Național de Statistică.
În schimb, față de trimestrul anterior, costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de scădere de 0,47%, situație explicabilă prin faptul că în luna decembrie o parte dintre angajați primesc bonusuri la salariu.
Potrivit INS, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în alte activități de servicii (17,23%), informații și comunicații (16,84%), respectiv în hoteluri și restaurante (15,20%).
Față de perioada analizată, scăderea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-3,12%), domeniu influențat de evoluția timpului efectiv lucrat din fiecare trimestru în funcție de perioadele de vacanță școlară.