Harta hărțuirii sexuale din învățământ. Proiect jurnalistic care va documenta cazuri produse în școlile și universitățile din România

Harta hărțuirii sexuale din învățământ. Proiect jurnalistic care va documenta cazuri produse în școlile și universitățile din România

„Am întrebat universitățile de cazurile de abuz și hărțuire sexuală. Cele mai multe au spus că nu avut asemenea situații. Dar altceva spun studiile făcute de ONG-uri”, explică jurnalistul RISE Project, Matei Bărbulescu, cu ocazia lansării „Catedrei de abuz”, un proiect jurnalistic care-și propune să publice o hartă interactivă a hărțuirii și abuzului sexual din interiorul sistemului de învățământ din România.

„Una din două femei spun că există hărțuire sexuală în universități. Astea sunt rezultatele unui studiu exploratoriu, publicat la început de 2016, de către Centrul FILIA. În 2021, când am repetat chestionarul, o treime dintre studente și absolvente au mărturisit că s-au confruntat cu hărțuirea sexuală în universități. Iar codurile etice ale universităților sunt deficitare în ceea ce privește sancționarea unui abuzator ori hărțuitor”, spune Adela Alexandru, cercetătoare la Centrul FILIA.

Adela Alexandru a contribuit la ambele proiecte ale ONG-ului de documentare a hărțuirii și abuzului sexual în învățământul universitar. În cele două studii, aproape 500 de femei au vorbit despre cazuri de hărțuire sexuală cu care s-au confruntat ori la care au asistat în zeci de universități din România, potrivit libertatea.ro.

Dacă atâtea povești despre abuz și hărțuire sexuală în universități ajung la urechile activiștilor, cum de cele mai multe universități românești au răspuns că nu au înregistrat asemenea situații în ultimii 5 ani, se întreabă jurnalistul Matei Bărbulescu, unul dintre inițiatorii proiectului jurnalistic „Catedra de abuz”, o colaborare a ziariștilor de investigație de la RISE Project cu Asociația ANAIS.

„Abuzul și hărțuirea sexuală sunt fenomene sistematice și repetitive în școlile, liceele și universitățile din România. Copiii și tinerii devin victime sigure când agresorul este chiar profesorul care ar trebui să-i învețe carte. Deși infracțiunea este inclusă în codul penal, fenomenul este ignorat de către autorități. Nu există programe de prevenție, de conștientizare, de ajutor pentru victime. Nu există nici măcar statistici despre hărțuirea sexuală din învățământ”, arată expunerea de motive a proiectului „Catedra de abuz”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare ușoară
1.3 ° C
1.7 °
-1 °
79 %
3.1kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii