Întâlnirea Macron-Iohannis: Principalele mesaje ale Franței, temele discutate

Întâlnirea Macron-Iohannis: Principalele mesaje ale Franței, temele discutate

Discuțiile între președinții Macron și Iohannis de miecuri, la Baza Mihail Kogălniceanu, au durat mai bine de o oră, iar mesajele transmise mai apoi de cei doi vizează poziționarea față de contextul militar și relațiile dintre statele UE.

Emmanuel Macron a reluat acuzațiile împotriva invaziei ruse asupra Ucrainei: Franța a condamnat războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei încă din prima zi, avertizând asupra greșelii ”politice, morale și istorice” pe care a făcut-o, însă odată ce focul se va opri, Ucraina și Rusia vor fi nevoite să se așeze la masa negocierilor, iar Europa va fi și ea acolo, pentru a oferi garanții de securitate, este mesajul transmis de președintele francez Emmanuel Macron, în cadrul vizitei de miercuri de la baza militară Kogălniceanu, din România.

Președintele francez a discutat cu președintele român despre întărirea prezenței NATO pe flancul estic, în contextul în care, în această lună, sunt de așteptat decizii la summitul NATO.

Declarațiile integrale ale celor doi președinți, la finalul discuțiilor:

Klaus Iohannis:

  • Vă mulțumesc pentru prezența militarilor francezi în România și pentru asumarea de către Franța a statutului de lider al grupului de luptă din țara noastră.
  • Un loc aparte în discuțiile noastre l-a avut pregătirea summitului de la Madrid, unde vor fi luate decizii esențiale pentru viitorul alianței și securitatea noastră comună, despre consolidarea posturii de descurajare pe flancul estic, despre noul concept strategic, susținerea partenerilor alianței și perspectivele de aderare ale Suediei și Finlandei.
  • Am discutat despre continuarea deteriorării situației umanitare din Ucraina. România depune eforturi susține multidimensionale în sprijinului Ucrainei prin oferirea de rute pentru transportul de cereale prin Portul Constanța și porturile de la Dunăre. Căutăm soluții integrate pentru a face acest tranzit mai eficient. Am stabilit să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv.
  • Am invocat sprijinul substanțial pe care România și Franța îl acordă Republicii Moldova. Mă bucur că după vizita de acum, din România, domnul președinte va ajunge azi la Chișinău. Am discutat despre cum putem ajuta Republica Moldova să facă față provocărilor cu care se confruntă ca urmare a crizei de securitate.
  • O inițiativă în acest scop a fost platforma de sprijin lansată de România, Franța și Germania la Berlin în aprilie. Conferința de follow-up va fi găzduită de România în această vară.
  • Am salutat rezultatele președinției franceze a Consiliului European. Am abordat și tema securității energetice. Am subliniat că România este pregătită să-și asume un sol activ și va depune toate eforturile pentru a asigura reziliența acestui sector pe termen lung.
  • Cu privire la perspective extinderii spațiului Schengen, am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Va contribui la consolidarea securității și rezilienței Uniunii și la întărirea competitivității pieței unice în beneficiul cetățenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen.
  • Am amintit sprijinul nostru puternic pentru integrarea Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei în UE. Am susținut importanța unui semnal politic clar în acest sens.
  • În privința Balcanilor de Vest, România sprijină discuțiile cât mai rapide de lansare a negocierilor de aderare.
  • (oferirea statutului de țară candidat Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei, n.r.) Am fost discutat în repetate rânduri și este de așteptat ca până la sfârșitul acestei luni să avem o decizie. Comisia lucrează pe această speță, președinția franceză este foarte implicată și după părerea mea sunt șanse mari să finalizăm discuția la Consiliul din iunie. După părerea mea, statutul de țară candidat ar trebui acordată cât de curând. Am discutat in extenso această speță, vom încercă să găsim o soluție fezabilă și sustenabilă.
Emmanuel Macron:
  • Sunt deosebit de fericit să mă aflu la baza militară Kogălniceanu. Această deplasare intervine într-un context grav pe care îl cunoaștem cu toții, războiul care se desfășoară foarte aproape de acest loc.
  • Am hotărât această deplasare în semn de deplină solidaritate. Este un semn de încredere care reflectă că avem un parteneriat strategic de succes.
  • Dvs., cu toții (militarii, n.r.) ați demonstrat că suntem la înălțimea așteptărilor. Știu că cei care au venit în luna februarie, vânătorii alpini, se vor întoarce în munții lor și le mulțumesc și lor și succesorilor lor.
  • Suntem mândrii să ne aflăm aici, de această misiune care s-a desfășurat aproape perfect. Salut toate contingentele națiunilor pe care le-am întâlnit mai devreme.
  • România nu este pentru Franța o țară ca oricare alta. Alianța dintre țările nostre se bazează pe o prietenie de două secole. România a putut să conteze pe fraternitatea Franței și mă bucur că astăzi putem continua această cooperare istorică.
  • Lucrăm la cererea autorităților române la un plan ambițios de susținere a forțelor navale române. Miniștrii de resort au putut să discute și să stabilească un document-cadru și pe plan politic și militar dorim să consolidăm acest document cadru și această cooperare.
  • În cadrul NATO, dispozitivul actual va lua amploare, își va spori capacităților. Întâlnirea de nivel înalt care va avea loc la Madrid va confirma această ambiție și este o dovadă suplimentară a unității nostre.
  • Avem o viziune comună de abordarea situației politice din Ucraina, o abordare comună a dosarului Balcanilor de Vest. Președinția franceză s-a angajat în mod deosebit.
  • Dorim ca dosarul Schengen să progreseze, să avanseze.
  • Am abordat propunerea de comunitate politică europeană, pe care dorim să o avansăm, care dincolo de cooperarea bilaterală are vocația să structureze pe plan politic, de securitate și energetic și al infrastructurilor, să structureze continentul nostru în ansamblu, toate statele care au geografii comune, valori comune.
  • În fața războiului hotărât de Rusia, poziția Franței și a Europei este clară: facem totul pentru a împiedica și am acționat în acest sens, sancționăm Rusia, încă din prima zi pentru această greșeală politică morală și istorică. Am luat șase serii de sancțiuni inedite. Vom continua să susținem Ucraina pentru a o ajuta să se apere, să lupte, să o ajutăm pe plan economic și financiar, pe plan umanitar.
  • Dorim să construim și pacea, ceea ce înseamnă că focul trebuie să înceteze și discuțiile trebuie să se reia. Împreună cu președintele Zelenski am afirmat că noi împărtășim același continent. Rusia va rămâne unde este, Rusia este o putere de temut și noi nu dorim să avem un război cu poporul rus, nu dorim să-l nimicim.
  • Pentru ca Ucraina să câștige și focul să se încheie va trebui să negociem. Ucraina va trebui să negocieze cu Rusia, iar noi vom fi și noi la masă pentru a oferi garanții de securitate

Sursa: cursdeguvernare.ro

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
5.6 ° C
6.2 °
5 °
87 %
2.1kmh
0 %
vin
7 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii