Debirocratizarea capătă o nouă definiție. Aceasta nu mai înseamnă reducerea timpului pierdut de cetățeni prin diverse instituții, ci reducerea timpului petrecut de funcționarii publici la locul de muncă. Potrivit unui proiect de lege al parlamentarilor PSD, aproape toți funcționarii publici au dreptul să ceară, în limita a cinci zile pe lună, să lucreze de la domiciliu.
Autoritățile și instituțiile vor fi obligate să le asigure acestora logistica necesară.
Raporturile de serviciu ale funcționarilor publici se vor putea exercita și în regim de telemuncă, precum și în regim de muncă la domiciliu, se arată într-un proiect de lege depus la Senat de parlamentarii social-democrați. Totodată, conducătorii autorităților și instituțiilor publice vor putea stabili, prin act administrativ, și alte moduri de organizare flexibilă a timpului de lucru, potrivit national.ro.
În termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, la nivelul autorităților și instituțiilor publice se vor aproba proceduri pentru desfășurarea activității de telemuncă, respectiv pentru desfășurarea muncii la domiciliu, se mai arată în proiectul de act normativ. Procedurile trebuie să cuprindă formatul cererii de telemuncă și de muncă la domiciliu și mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor în regim de telemuncă și muncă la domiciliu ce le revin funcționarilor publici potrivit fișelor de post.
Printre acestea se numără telefonul, calculatorul sau laptopul, accesul la internet, semnătura electronică, accesul securizat la distanță la sistemele IT, sistemul de e-mail și la resursele documentare ale instituției ori alte resurse necesare îndeplinirii activității, precum și mecanismele doveditoare, de raportare și de monitorizare a activității în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu.
Angajatorii la nivelul cărora există funcționari publici care își desfășoară activitatea în regim de telemuncă au obligația de a verifica activitatea salariaților, în principal prin utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor, și de a asigura modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate în regim de telemuncă de funcționarii publici. Tot autoritățile și instituțiile publice trebuie să se asigure că funcționarii publici dețin mijloacele aferente tehnologiei informațiilor și comunicațiilor și echipamente de muncă funcționale, sigure și necesare prestării muncii.
Pe durata exercitării activității de telemuncă sau a muncii la domiciliu, funcționarii publici vor beneficia de toate drepturile recunoscute prin lege, mai puțin sporul pentru condiții vătămătoare de muncă.