Aproximativ jumătate dintre români consideră că apartenența României la Uniunea Europeană este un lucru bun, în timp ce 23% consideră contrariul, potrivit unui sondaj publicat miercuri, 22 iunie, de către Parlamentul European. Țara noastră este sub media europeană, de 65%, cel mai bun rezultat din anul 2007, potrivit instituției europene.
47% dintre români consideră că apartenența la Uniunea Europeană este un lucru bun, în timp ce 23% au transmis contrariul. 29% dintre românii intervievați au menționat că apartenența la UE nu este nici un lucru bun, nici un lucru rău, iar 1% au precizat că nu știu să răspundă.
Peste jumătate dintre cetățenii României (51%) au transmis că au o imagine pozitivă despre Uniunea Europeană, 36% s-au declarat neutri, iar 12% au spus că au o imagine negativă. Este o creștere cu 9% față de finalul anului 2021.
Țările din afara Uniunii Europene despre care cei mai mulți români au spus că au o imagine pozitivă sunt Marea Britanie (67%), SUA (63%) și Turcia (55%).
19% dintre români susțin că au o imagine pozitivă despre Federația Rusă, iar 37% susțin același lucru despre China.
La nivel general, aproape două treimi dintre europeni (65%) consideră apartenența la Uniunea Europeană drept un lucru bun. Parlamentul European susține că este cel mai bun rezultat din anul 2007, când a fost de 58%.
Țările care au crescut semnificativ față de ultimul sondaj al Parlamentului European sunt Lituania, cu un plus de 20%, Malta, cu un plus de 12% și Estonia, cu un plus de 9%.
În schimb, în Grecia și Slovacia, cei mai mulți respondenți au spus că apartenența la UE nu este nici bună, nici rea.
În ceea ce privește imaginea pozitivă despre UE, 52% dintre europeni au răspuns afirmativ, iar 12% au precizat că au o imagine negativă.
În plan național, rezultatele variază, de la 76% în Irlanda, la 32% în Grecia, potrivit datelor Parlamentului European.
În ceea ce privește imaginea pozitivă a Rusiei, media europeană este de 10%, în scădere de la 30% cât era în anul 2018.
Și China a scăzut față de acea perioadă, de la 36% la 22%. Marea Britanie și SUA sunt statele non-UE cu cea mai bună imagine în Europa.
„În contextul întoarcerii războiului pe continentul nostru, europenii se simt în siguranță pentru că fac parte din Uniunea Europeană. Cetățenii europeni sunt profund atașați ideii de libertate, sunt pregătiți să ne apere valorile și sunt din ce în ce mai conștienți de faptul că democrația nu mai poate fi considerată de la sine înțeleasă”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.
„Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European din primăvara anului 2022 a fost realizat între 19 aprilie și 16 mai 2022 în rândul a 26.578 de respondenți din cele 27 de state membre ale UE. Sondajul a fost realizat față în față și completat cu interviuri online, acolo unde a fost necesar. Rezultatele UE au fost ponderate în funcție de dimensiunea populației din fiecare țară”, potrivit Parlamentului European.