Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia ajunge la Parohia „Sf. Parascheva – Voluntari”

Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia ajunge la Parohia „Sf. Parascheva – Voluntari”

La Parohia „Sf. Parascheva – Voluntari” vor fi depuse joi spre închinare un fragment din Brâul Maicii Domnului și un fragment din moaștele Sf. Stelian, ocrotitorul copiilor. Pelerinajul cu sfintele odoare este organizat de Primăria Voluntari și găzduit de parohie.

Întâmpinarea Brâului Maicii Domnului și a moaștelor Sf. Stelian are loc joi dimineață, la ora 10:00, după care acestea vor rămâne la închinare în pridvorul bisericii până duminică, 3 iulie – inclusiv, informează Părintele Paroh Claudiu Maricel Tomozii.

Delegația care va aduce raclele va fi întâmpinată de Părintele Protopop Cristian Burcea și de alți clerici din Protoieria Ilfov Nord, potrivit basilica.ro.

Programul slujbelor

Joi, 30 iunie

10:00 Slujbă de întâmpinare a Sfintelor odoare
17:00 Vecernie și Acatist

Vineri, 1 iulie

08:00 Utrenie și Sfânta Liturghie
17:00 Vecernie și Acatist

Sâmbătă, 2 iulie

07:00 Utrenie, Sfânta Liturghie și Parastas
17:00 Slujba Vecerniei unită cu Litia și Utrenia

Duminică, 3 iulie

09:00 Sfânta Liturghie
17:00 Paraclisul Maicii Domnului

Adresa Parohiei „Sf. Parascheva – Voluntari” este Bulevardul Vrancei nr. 170, Voluntari, jud. Ilfov.

Foto: Parohia Sf. Parascheva – Voluntari

Despre Brâul Maicii Domnului

Brâul Maicii Domnului a vindecat de-a lungul timpului nenumărați bolnavi, în special de cancer, a ajutat să nască femei care nu puteau avea copii și a făcut să înceteze diferite epidemii.

Mănăstirea Kato Xenia se află în Grecia, aproape de Almiros, la aproximativ 300 de kilometri nord de capitala Atena. Mănăstirea deține două bucăți din Brâul Maicii Domnului, primite în dar de la Mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos.

Potrivit Sfintei Tradiții, Maica Domnului a dăruit brâul Apostolului Toma, care nu a fost prezent la înmormântarea ei.

Cinstitul Brâu s-a păstrat în Capadocia, de unde a fost adus în Ierusalim de către împăratul Teodosie cel Mare, unde a rămas până în secolul al IV-lea. În anul 395 a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395).

Maica Domnului a făcut o minune cu Brâul său în secolul al X-lea, când împărăteasa Zoe, soția lui Leon al VI-lea Înțeleptul (886-912), a fost vindecată de un duh necurat. Drept mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur, așa cum se păstrează până astăzi, și l-a reașezat în racla dăruită de împăratul Arcadie.

Știați că…?

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a înnoit incinta Mănăstirii Vatoped și a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului” (1512-1520).

Paraclisul a fost reparat în anul 1794, tot cu ajutor românesc, iar în secolul al XIX-lea românii au dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă.

Racla de argint în care se păstrează Brâul Maicii Domnului la Mănăstirea Vatoped a fost realizată în secolul al XVIII-lea în Țara Românească.

Racla cu Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a mai fost adusă și la Iași, în cadrul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva din 2001, când mitropolit era Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Sursa: Basilica.ro

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii