Ministrul Apărării: Parteneriatul strategic cu SUA – un exemplu că românii ştiu să acţioneze coeziv

Ministrul Apărării: Parteneriatul strategic cu SUA – un exemplu că românii ştiu să acţioneze coeziv

Parteneriatul strategic între România şi Statele Unite ale Americii a consfinţit înscrierea definitivă a ţării noastre pe drumul integrării în spaţiul euro-atlantic şi a fost un exemplu „strălucit” că românii ştiu şi pot să acţioneze coeziv, sincronizat, unind „toate energiile” pentru a aduce Bucureştiul la masa marilor decizii, a declarat, luni, ministrul Apărării, Vasile Dîncu.

„Semnarea Parteneriatului strategic cu SUA a semnalizat dorinţa legitimă a românilor de a se alătura comunităţii popoarelor care apără şi promovează valorile fundamentale ale libertăţii individuale, democraţiei, drepturilor omului şi supremaţiei legilor”, arată Dîncu în mesajul transmis de MApN la celebrarea a 25 de ani de la semnarea documentului.

Potrivit ministrului, „încrederea şi respectul reciproc între militarii armatelor României şi SUA s-au dezvoltat şi consolidat în cei peste 20 de ani de acţiuni în comun în Irak, Afganistan, Balcanii de Vest şi în alte zone ale lumii”. El aduce un omagiu celor care şi-au pierdut viaţa în teatrele de operaţii, subliniind că sacrificiul celor căzuţi la datorie nu va fi „nicicând” uitat.

Dîncu adaugă că parteneriatul depăşeste cadrul strict al colaborării în domeniul Apărării şi Securităţii, însă contextul actual „arată că opţiunile de angajare şi dezvoltare a unei colaborări extinse în domeniul militar, încă din primii ani de implementare a Parteneriatului strategic, au fost esenţiale”.

Forţele SUA din România dislocate, în principal, în bazele aeriene de la Mihail Kogălniceanu, Borcea şi Câmpia Turzii, la care se adaugă efectivele de la Deveselu pentru deservirea sistemului antibalistic Aegis Ashore, „asigură nu doar un spor de capabilităţi de apărare, dar reprezintă o concretizare extrem de puternică şi convingătoare a solidarităţii aliate şi a concreteţei Parteneriatului nostru strategic”, completează ministrul.

„Statele Unite al Americii s-au angajat pe termen lung în procesul de asigurare şi consolidare a securităţii în zona Mării Negre”, punctează el.

În opinia sa, anunţul recent al preşedintelui SUA, Joe Biden, de suplimentare a forţelor americane în ţara noastră prin dislocarea, pe baze rotaţionale, de efective la nivelul unei brigăzi, este „foarte importantă” nu doar pentru România, ci pentru „întregul efort de consolidare a posturii aliate de apărare şi descurajare a oricărei agresiuni pe întregul Flanc estic”.

„La 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii putem spune că libertatea rămâne la fel de preţioasă şi astăzi şi aici, în România, şi peste tot în lume. Este de ajuns să ne gândim la drama poporului ucrainean, cu care suntem atât de solidari, pentru a înţelege că fiecare zi trăită în pace, în libertate, ca naţiuni stăpâne pe propriile destine, se datorează celor căzuţi în numele libertăţii”, încheie Vasile Dîncu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii