Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023, însă cuantumul va depinde de modul în care funcționează economia în acest an, a declarat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la capătul ședinței de Guvern de miercuri.
Întrebat dacă a fost făcută o analiză în ceea ce privește pensiile din sistemul public și dacă există posibilitatea să fie impozitate și pensiile mai mici de 2.000 de lei, ministrul Finanțelor a explicat: „Analiza este în derulare. Vreau să fiu foarte clar cu privire la sistemul public de pensii. Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat până la valoarea de 2.000 de lei, lucrurile așa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozite a intervenit în anul 2017. Între timp, lucrurile au evoluat din perspectiva inflației”.
„În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepția sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiția neimpozitării părții de contributivitate”, a adăugat el.
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că pensiile mai mari de 2.000 de lei ar putea deveni neimpozabile, oficialul a afirmat: „Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii și are și datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie. Sunt elemente de cost și de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetățenii vulnerabili să fie sprijiniți, mai ales în această perioadă”.
„Cu siguranță, pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor crește, acest răspuns va veni în urma, să spun așa, modului în care economia funcționează în acest an, dar cu siguranță o creștere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puțin pe al doilea semestru să fie compensată”, a mai spus Adrian Câciu.