Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române

În fiecare an, la 15 august, odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, este sărbătorită Ziua Marinei Române. 
Tradiţia sărbătoririi Marinei Române la 15 august, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, a fost reluată după 1990. Ziua Marinei Române a fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, iar în anul 2009 această zi a fost declarată sărbătoare naţională.

Potrivit site-ului www.navy.ro, Ziua Marinei Române a fost consacrată ca sărbătoare a marinarilor români la 15 august 1902, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanţa, la bordul Crucişătorului ”Elisabeta”, printr-un Te-Deum oficiat în prezenţa ministrului de război, Dimitrie A. Sturdza, urmat de serbarea marinărească propriu-zisă. De atunci, manifestările au crescut în amploare de la an la an. În anul 1912, manifestarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Regina Elisabeta, iar la 15 august 1936, în cadrul serbărilor, a fost botezat primul submarin românesc, ”Delfinul”.

În 1945, această zi festivă a fost marcată şi la Bucureşti, unde s-a bucurat de prezenţa membrilor Comisiei Aliate de Control, care au participat la deschiderea expoziţiei Marinei în localul Subsecretariatului de Stat al Marinei din Bucureşti, dar şi la manifestările organizate pe Lacul Herăstrău, unde, după oficierea unei slujbe religioase, s-au arborat drapelele României şi ale Naţiunilor Unite.

În perioada 1949-1953, Ziua Marinei a însemnat, de fapt, marcarea Zilei Flotei URSS, în ultima duminică din luna iulie, diminuarea ceremonialului, ca semnificaţie, fiind determinată de intenţia conducerii de atunci de a schimba data sărbătorii. Conform Decretului Prezidiului Marii Adunări Naţionale nr. 309 din 29 august 1953, începând cu anul 1954, s-a celebrat Ziua Marinei Militare a Republicii Populare Române în prima duminică a lunii august. Decretul nr. 309/1953 a fost abrogat prin Decretul nr. 203/1960, care stipula sărbătorirea Zilei Marinei Republicii Populare Române, ca sărbătoare militară şi populară, tot în prima duminică a lunii august.

Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 382 din 28 septembrie 2004, a fost abrogat Decretul Marii Adunări Naţionale nr. 203/1960.

Potrivit prezentei legi, Ziua Marinei Române se sărbătoreşte anual la data de 15 august, fiind o sărbătoare civilă şi militară, marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate de Ministerul Apărării Naţionale şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Manifestrile de azi, dedicate Zilei Marinei
Municipiul Constanța va fi centrul de greutate al manifestărilor dedicate zilei marinarilor români, care se vor desfășura luni, 15 august, în portul militar și în Portul Tomis.

Manifestările din portul militar Constanța vor debuta la ora 10.00, cu ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului Național al României și tragerea a 21 de salve de tun. După oficierea serviciului religios și cuvântul de bun venit al șefului Statului Major al Forțelor Navale, vor urma alocuțiunile persoanelor oficiale, vizitarea navei-școală „Mircea” și consemnarea momentului în Cartea de Onoare a renumitului velier, ppotrivit radioconstanta.ro.

În Portul Tomis, activitățile organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, vor avea loc în intervalele orare 10.00-13.00 și 17.00-20.00 și vor cuprinde expoziții de tehnică militară, standuri cu ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ, ateliere interactive de noduri marinărești, face-painting și foto-corner, iar pasionații de nave pot experimenta, gratuit, tensiunea din interiorul bătăliilor navale virtuale, într-un spațiu special amenajat de echipa World of Warships. Totodată, Asociația Tradiția Militară va prezenta ținute militare de epocă, iar Agenția „Loski” va prezenta colecția vestimentară „Cruise”, cu tematică marină, inspirată din uniformele marinarilor.

În prima parte a zilei de 15 august, după defilarea aviației, Zeul Neptun își va face apariția, în jurul orei 11.00, însoțit de alaiul său, și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, la care vizitatorii vor fi invitați să participe. Prezența Zeului Neptun și a alaiului său va fi asigurată de Facultatea de Arte a Universității „Ovidius” din Constanța.
Formația de nave militare, ancorate în fața Comandamentului Flotei, va defila, în intervalul orar 11.00-12.00, de la Constanța până la Midia și înapoi, pentru a saluta turiștii aflați pe litoral. Defilarea va fi încheiată de parada ambarcațiunilor turistice, în jurul orei 12.45, după care Zeul Neptun se va retrage și va urma un spectacol de artificii, oferit de către Primăria Municipiului Constanța.

În cea de-a doua parte a zilei de 15 august, marinarii militari vor fi prezenți, în Portul Tomis, în intervalul orar 17.00-20.00, după care publicul este invitat la un mini-concert susținut de formațiiile muzicale ale Forțelor Navale Române și Diviziei 101 Aeropurtate a SUA, cantonată la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, care va avea loc pe faleza de la Cazino, în zona grupului statuar „Pescarii”, în intervalul orar 20.00-20.30.

Cea de-a 120-a aniversare a Zilei Marinei Române se va încheia cu un concert extraordinar, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și cu retragerea cu torțe a marinarilor, urmate de un spectacol de artificii. Retragerea cu torțe va avea loc în intervalul orar 20.30-22.00 și se va desfășura pe itinerariul Cazino – Bulevardul Regina Elisabeta – Farul Genovez – Comandamentul Flotei – Piața „Ovidiu”.

Concertul intitulat „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, este dedicat Sfintei Fecioare Maria, protectoarea marinarilor, și este planificat să se desfășoare în intervalul orar 21.00-22.00, pe faleză, în zona statuii lui Mihai Eminescu.

Spectacolul de artificii, lansate de pe mare, va fi asigurat de către Primăria Municipiului Constanța și va încheia manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
4 ° C
4.1 °
4 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii