„Până la 1 septembrie trebuie să avem un act normativ aprobat de Guvern pentru perioada următoare. Există o abordare pe aceste luni în care energia e deja vândută și am văzut că această liberalizare, să nu-i mai spun tâmpită, haotică, cum spune BNR, a dus la inventarea din nou a băieților deștepți din energie”, a declarat azi liderul PSD, Marcel Ciolacu, în cadrul unei conferințe de presă.
„Anul trecut energiaa fost vândută cu 300 – 400 și azi o cumpărăm cu toții la un preț de 3.000. Avem o supraimpozitare la producător, dar și acolo cineva a strecurat în Ordonanță să fie luat prețul mediul, așa încât s-au încadrat sub 450 ca să fie această supraimpozitare. Chiar mi-aș dori ca premierul să afle cine a strecurat acest preț mediu în Ordonanța trecută, să știm cine subteran face jocurile în România pentru energie.
Întrebat dacă liberalul Virgil Popescu ar trebui să mai rămână ministru al Energiei, Ciolacu a răspuns: „În opinia mea, dl ministrul Popescu are o responsabilitate ca până la 1 septemrie să vină cu un act normativ care să reglementeze perioada în care energia e deja vândută și perioada următoare, în care energia nu e vândută și cred că trebuie să avem o perspectivă până în 2025”.
Liderul PSD a mai spus că: „nu poți să cumperi energia de anul trecut cu 400 de lei, fără s-o plătești. Dacă Hidro a vândut energia anul trecut nu înseamnă că a încasat banii. Ei încasează acum când respectivii cumpărători vând cu 3.000. Va fi o abordare pe această perioadă și pe perioada vitoare, când avem deja vreo 23% deja din energie vândută pe anul viitor”
„Pe zona casnică trebuie venită cu o reglementare a prețului. A, văzut și sistemul grecesc în care au prețul stabilit pentru fiecare tip de energie: pe cărbune, nuclear, eolian, panouri verzi sau hidro. De la acel preț încolo se vine cu o supraimpozitare. Ce am stabilit cu premierul e că prețul de 0,68 – 0,8 rămâne nemodificat pentru persoanele fizice”, a mai afirmat liderul PSD.
Acesta a precizat că se poate veni și cu o compensare dacă prețul e mai mare dar, „din câte știu eu prețul de producție nu depățețte 0,68 și 0,8.
„Important e să avem banii pentru plafonare și să nu intrăm în deficit”, a mai precizat Marcel Ciolacu.