Cauza o reprezintă avariile la CET SUD și CET Grozăvești de la sfârșitul săptămânii trecute, dar problemele se vor rezolva până la finalul săptămânii, după cum au declarat reprezentanții ELCEN. Pe lângă asta, țevile vechi și degradate și rețeaua învechită reprezintă tot atâtea impoedimente în livrarea agentului termic. Situația nu pare a se remedia prea curând, după cum a explicat un oficial Termoenergetica.
„Pe perioada iernii vom avea avarii în fiecare zi , încercăm să le remediem cât mai repede și impactul să fie cât mai scurt pentru locuitori. Aceste avarii vor mai apărea până la modernizarea sistemului”,
Adrian Gâtlan, dir. adj. Termoenergetica.
Nici administratorul ELCEN nu este mai optimist și spune că principala cauză este starea tot mai rea a sistemului de distribuție, pierderile pe rețea dublându-se în 2020 față de 2019.
„Pierderile în 2016 erau 800/900 t. Acum sunt la 2,5 milioane de litri de apă fierbinte/oră. Tehnic, sistemul este la limita de avarie. A venit frigul acum, au crescut pierderile de la 2000 t la 2500t”, spune Claudiu Crețu, adm. general ELCEN.
Primarul general al capitalei, Nicușor Dan, a menționat că problema vine de la lipsa lucrărilor de mentenanță de vara trecută la rețeaua de termoficare. În timp ce autoritățile aruncă vina de la una la alta, oamenii suportă frigul fără să li se dea soluții.
Situatia pare a nu avea o rezolvare concreta si imediata si este pasată între Primăria Generală, ELCEN și TermoEnergetica, în acest răstimp mii de locuitori ai Bucurestiului vor fi nevoiți să treacă peste iarnă fără căldură și fără apă caldă.