„Guvernul a aprobat hotărârea prin care a alocat sume suplimentare din fondul de rezervă pentru a suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor pentru a suporta costurile de repatriere pentru cetățenii români și pentru acordarea unui ajutor financiar de urgență. Aceste costuri suplimentare sunt 5 milioane de lei, reprezentând credite de angajament și credite bugetare din fondul de rezervă”, precizat Dan Cărbunaru.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a mai precizat că MAE va informa cetățenii români din străinătate cu privire la măsurile Guvernului.
„La rândul său, Ministerul Transporturilor și Tarom răspund de modul de utilizare, urmând ca sumele rămase neutilizate să fie restituite fondului de rezervă”, a adaugat Cărbunaru.
Tot astăzi, Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat poprirea conturilor companiei BLUE AIR AVIATION S.A, după cum a transmis Ministerul Mediului.
Ministerul Mediului a mai transmis că s-a stabilit un grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței. Astfel, Blue Air va plăti datoria eșalonat pe perioada unui an.
Ministerul Mediului: Etapele prin care s-a ajuns la măsura popririi conturilor companiei BLUE AIR AVIATION S.A
- 3 mai 2022: „În data de 3 mai 2022, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a transmis către Administrația Fondului pentru Mediu lista operatorilor care nu au restituit certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente emisiilor de dioxid de carbon generate în anul 2021, în scopul demarării procedurii de stabilire și încasare a penalității în cuantum de 100 euro, echivalent în lei, pentru fiecare tonă de dioxid de carbon.
În baza acestor informații, a fost emisă o decizie de impunere, privind aplicarea penalității prevăzute în cazul nerestituirii certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru compania BLUE AIR AVIATION S.A, ca urmare nerestituirii unui număr de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, decizie care a fost comunicată societății la data de 13 mai 2022 și care avea termen scadent de plată până la data de 5 iunie 2022, în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Decizia de impunere nu a fost contestată și s-a trimis în data de 17 mai 2022 o solicitare de eșalonare la plată a creanțelor la Fondul pentru Mediu”, a transmis Ministerul Mediului.
- 24 mai 2022: „În data de 24 mai 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării prin care a informat compania BLUE AIR AVIATION S.A cu privire la cadrul legal prin care se poate realiza eșalonarea datoriei.
- 24 iunie 2022: În data de 24 iunie 2022, compania BLUE AIR AVIATION S.A a revenit cu o adresă prin care a solicitat eșalonarea la plată a debitului provenit din decizia de impunere. Administrația Fondului pentru Mediu a răspuns solicitării în data de 15 iulie 2022, prin care a solicitat mai multe documente pentru a realiza legal procedura de eșalonare.
Întrucât compania BLUE AIR AVIATION S.A nu a achitat suma restantă și nici nu a pus la dispoziție informațiile și documentele solicitate, nu a prezentat garanții în conformitate cu prevederile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în data de 25 iulie 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a demarat măsuri de executare silită și a emis un Titlu executoriu și o Somație de plată”, a adăugat Ministerul Mediului.
- 29 august 2022:„În data de 29 august 2022, Administrația Fondului pentru Mediu a revenit cu o adresă către compania BLUE AIR AVIATION S.A prin care a adus la cunoștință faptul că se respinge eșalonarea de plată a creanțelor la Fondul pentru mediu întrucât nu au fost transmise documentele solicitate prin adresa din 15 iulie 2022.
Întrucât contribuabilului i-a fost respinsă solicitarea de eșalonare la plată a obligațiilor la Fondul pentru mediu pentru neprezentarea documentelor solicitate și pentru că acesta nu a achitat sumele înscrise în Titlul executoriu și în Somația de plată, în data de 1 septembrie 2022 au fost continuate măsurile de executare silită în cadrul Dosarului de executare silită pentru recuperarea creanței datorate la Fondul pentru mediu prin emiterea adresei de înștiințare privind înființarea popririi și a adresei de înființare a popririi asupra disponibilităților bănești”, a mai comunicat Ministerul Mediului.