„Asistenții maternali sunt, fără îndoială, cea mai bună variantă pentru copiii care nu au șansa să crească în familiile lor, alături de părinți sau de persoane apropiate. Această profesie are un rol fundamental pentru evoluția normală a unui asemenea copil, însă, din păcate, abia recent s-a înțeles cât de importantă este. Dezvoltăm sistemul de protecție a copilului și toți cei 11.000 de asistenți maternali vor participa la cursuri de formare profesională. În plus, angajăm alți 4.000 de profesioniști”, scrie ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook.
„Consider că este realmente o șansă ca Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse să poată derula, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, proiectul „TEAM-UP”, finanțat din fonduri europene, care își propune creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității și, totodată, a calității sistemului de asistență socială.
Scopul este dezvoltarea rețelei de asistenți maternali, ca alternativă viabilă pentru dezinstituționalizare, dar mai ales profesionalizarea asistenților maternali. Vor fi formați toți cei aproximativ 11.000 de asistenți maternali activi, aflați așadar, în prezent, în sistem, cât și alți 4.000 de asistenți maternali care vor fi angajați.
Zilele trecute, a fost lansată o licitație pentru contractarea de servicii de organizare de cursuri de formare profesională. Acestea vor fi organizate în toată țara, în baza unui program stabilit de ANPDCA. Valoarea totală a achiziției este de aproximativ 155 de milioane de lei cu TVA, fonduri europene asigurate prin Fondul Social European – programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Ofertele pot fi depuse până pe 17 octombrie.
Proiectul “TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor POCU/480/4/19/127169” este unul dintre cele mai mari programe pentru dezvoltarea capitalului uman pentru și este implementat de ANPDCA în parteneriat cu cele 47 de Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de la nivelul județelor și sectoarelor Municipiului București. Costurile se ridică la 2,65 miliarde de lei, din care contribuția financiară a Uniunii Europene este de 2,24 miliarde de lei”, conchide ministrul Familiei, Gabriela Firea.