Oamenii cad tot mai ușor pradă înșelăciunilor cibernetice

Oamenii cad tot mai ușor pradă înșelăciunilor cibernetice

Fraudele din mediul online sunt din ce în ce mai avansate, iar oamenii cad tot mai ușor pradă înșelăciunilor cibernetice. OLX și WhatsApp sunt rețelele prin care oamenilor li se cer datele personale și financiare, iar oficialii Bitdefender anunță că peste 60 la sută dintre mail-urile pe care le primim sub numele băncilor sunt de fapt contrafăcute.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică avertizează asupra unor tentative de fraudă realizate prin OLX și WhatsApp. Rețeta înșelătoriilor este una simplă. Atacatorii contactează utilizatorii care au publicat diverse anunțuri și în primă fază se declară interesați de achiziție. Mai apoi susțin că au trimis banii, dar pentru încasarea sumei, vânzătorul trebuie să acceseze un link și să își introducă datele cardului bancar pe care trebuie virată suma. Aceștia aduc în discuție și firme cunoscute de curierat prin care produsele ar urma să fie livrate, pentru a crește credibilitatea vânzătorilor.

Atenție la  cei care ne abordează în mediul online

În acest mod, oamenii de bună credință care doresc să își vândă produsele pe astfel de site-uri, ajung prada înșelătoriilor cibernetice. Cei de la CERT-RO sfătuiesc oamenii să fie atenți la limbajul folosit de cei care ne abordează în mediul online și să nu accesăm link-uri suspecte primite de la aceștia. În cazul persoanelor deja păgubite, este vitală contactarea băncii pentru a bloca acel card pe care l-au introdus pe site-ul fantomă.

Dacă tot am ajuns la capitolul bănci, un alt anunț zguduie lumea internetului. Compania de securiate informatică, Bitdefender, anunță că 60 la sută dintre mesajele primite pe adresele de e-mail în numele băncilor sunt frauduloase. Răufăcătorii și-au perfecționat tehnica, astfel că mesajele par mai credibile, sunt scrise în totalitate corect gramatical și chiar imită la perfecție logo-urile și design-ul mail-urilor oficiale trimise de bancă.

Citirea unui astfel de mesaj în grabă, ar putea conduce oamenii către accesarea site-urilor fantomă, deghizate în imaginea instituțiilor bancare. La fel ca în cazul impostorilor de pe OLX, oamenilor le sunt cerute date personale sau chiar informații financiare.

Specialiștii avertizează că metodele de fraudă cibernetică sunt din ce în ce mai avansate, iar oamenii din întreaga lume ar putea rămâne cu conturile goale dacă nu vor fi atenți la detalii în ceea ce privește informațiile pe care le oferă în mediul online.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie moderată
7 ° C
7.2 °
6.1 °
86 %
6.3kmh
100 %
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
7 °
mie
4 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii