Toaletele din școli trebuie să respecte toate normele sanitare elementare. Oricum, trebuia cineva să reglementeze și această problemă, după ce câțiva elevi au sfârșit în hăul toaletelor improvizate din curtea școlii. O maxima spune că, dacă vrei sa îngropi o problemă, infiinteaza o comisie și, în aceasta idee există temerea că lucrurile se vor conforma maximei. Fireste, este doar o temere.
Infiintarea comisiei s-a făcut prin ordin de ministru acum câteva zile și eliberează avize pentru amplasarea WC-urilor mobile de tip container în curtea scolilor. Și pentru ca o comisie e formata din oameni, în aceasta comisie sunt nu mai puțin de șase persoane. Bine, a si primit un nume pompos, cu greutate “Comisia pentru acordarea avizului Ministerului Educației și Cercetării care să certifice necesitatea amenajării grupurilor sanitare în vederea derulării în condiții de siguranță sanitară a activităților didactice”, o comisie a carui acronim e kilometric și de neinteles. Intenție laudabila, cum spuneam.
Comisia da avize primarilor care vor sa obțină bani din fondurile europene ca sa cumpere WC-uri container, pe care sa le instaleze în curtea scolilor care nu au un grup sanitar interior. Exista și o metodologie bine pus la punct, cu nenumărate condiții de eligibilitate și, conform acesteia lucrurile ar trebuie sa mearga perfect. Pana acum au mers pentru edili rurali, ați auzit de toaleta de 40.000 de euro, inaugurata cu fast într-o comuna de’a noastra.
Ministerul Educației precizează că în urma unui inventar recent 33 la suta dintre școli nu au autorizația sanitară, 22 la suta nu au surse de apă adecvate și 35 la suta nu au toalete interioare. Statisticile arata ca circa 1.500 de scoli au toaleta in curte. Cum spuneam, intențiile sunt bune, cu aplicarea lor stăm rau, înspre deloc.