Premierul Nicolae Ciucă a precizat că „în raportul Băncii Mondiale scrie clar că pensiile militare nu intră la capitolul pensii speciale, ci pensii de serviciu”. Explicațiile vin ca replica la faptul că reprezentanţii Comisiei Europene au precizat că pensiile militare trebuie incluse în reforma pensiilor speciale, inclusă în PNRR.
Şeful Executivului a mai spus că, având în vedere că România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul pensii, în discuţiile pe care le-a avut la Bruxelles cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta CE Ursula von der Leyen a fost menţionat ca „acel procent de 9,4% din PIB să poată fi înlocuit cu un indicator de disciplină financiară prevăzut în PNRR”.
“Atunci când am realizat conferinţa de presă în timpul vizitei efectuate la Bruxelles şi în urma întâlnirilor cu oficialii europeni, inclusiv cu preşedinta Comisia Europeană, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată să fie înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară care practic este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care ne obligă să realizăm reforma pensiilor şi, totodată, discutăm şi de alt jalon care ne obligă să realizăm şi reforma salarizării. Ca atare, despre asta este vorba legat de acel procent de 9,4%”, a declarat Nicolae Ciucă.
„La nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înţelegere, în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state din UE vis-a-vis de pensiile militare conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, a mai spus prim-ministrul.