Frații Dragoș și Adrian Pavăl, proprietarii Dedeman, au urcat pe primul loc în topul Forbes al celor mai bogați români, detronându-l pe Daniel Dines de la UiPath, a cărui avere s-a redus considerabil din cauza prăbușirii acțiunilor pe bursă.
Potrivit Topul celor mai bogați români – Ediția 2022 realizat de Forbes, în top 10 întâlnim oameni din afaceri din domeniile imobiliar, financiar, IT, distribuție, comerț. Dines a pierdut primul loc în clasamentul celor mai bogați români în 2022. O evoluție interesantă a averii au înregistrat și cei mai bogați nou-intrați în lista de anul trecut, Ion Stoica și Matei Zaharia, doi dintre fondatorii Databricks. Averea cumulată a „miliardarilor din întâmplare” este de peste 7,5 mld. lei, în creștere cu aproximativ 3 mld. lei față de anul precedent.
Iată top 10 cei mai bogați români:
1. Frații Pavăl (Dedeman) – 13 miliarde de lei
Cei doi frați au avere de 13 miliarde de lei și au, pe lângă lanțul de distribuție din bricolaj, și investiții în domeniul imobiliar.
2. Ion Țiriac (auto, imobiliare, financiar) – 8,5 miliarde de lei
Țiriac Holdings integrează, în prezent, peste 40 de companii private, care activează în domenii precum comerț auto, imobiliare, servicii financiare, operațiuni de leasing și transport aerian, dar și în supraveghere și protecție. Omul de afaceri este cunoscut pentru Banca Comercială Ion Țiriac, prima bancă privată din România, care a fost înființată în 1990. Ulterior, entitatea a devenit Unicredit, iar în urmă cu șapte ani Ion Țiriac și‐a vândut pachetul de acțiuni către grupul italian. Banca și‐a schimbat denumirea în Unicredit Bank. În aceeași perioadă, omul de afaceri a vândut și participația în Metro Group.
3. Daniel Dines (UiPath) – 8 miliarde de lei
Afacerile celei mai importante companii de pe piața de RPA din lume, listată pe Bursa din New York în 2021, nu sunt încă pe profit, dar tehnologia creată de UiPath continuă să apese pedala accelerație. Omul de afaceri își continuă și în 2022 „obișnuita” serie de investiții în companiile românești. Daniel Dines a achiziționat în această primăvară, prin intermediul vehiculul său de investiții Ice Vulcan Properties Ltd, înregistrat în Cipru, un pachet de 9,57% din RodBun, unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul agricol românesc.
4-5. Ion Stoica și Matei Zaharia (Databricks) – 7,5 miliarde de lei
Ion Stoica și Matei Zaharia au ajuns miliardari „din întâmplare“. Sau, cel puțin, fără intenție. Iar compania pe care au fondat-o se află abia la început.
6. Florin și Măriuca Talpeș (Bitdifender) – 4,7 miliarde de lei
Business-ul soților Talpeș își consolidează poziția drept unul dintre cei mai importanți producători de soluții de securitate informatică atât în România, cât și la nivel global.
7. Ștefan Vuza (Chimcomplex) – 4,5 miliarde de lei
Ștefan Vuza conduce unul dintre cei mai importanți producători de produse chimice din România, cu strategie orientată spre eficiență tehnologică și energetică, chimie verde circulară și investiții în hidrogen.
8. Anastasia Soare (Anastasia Beverly Hills) – 3,4 miliarde de lei
Anul acesta, mogulul sprâncenelor se clasează pe locul 38 în clasamentul celor mai bogate antreprenoare din America întocmit de Forbes SUA, cu o avere estimată la 660 de milioane de dolari, în creștere cu 22% de la 540 mil. dolari, în 2021.
9. Anca Vlad (Grupul Fildas-Catena ) – 2,8 miliarde de lei
Compania Fildas Trading, nava‐amiral a grupului controlat de Anca Vlad, cea mai puternică femeie din business‐ul românesc, a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 4,6 miliarde de lei, cea mai mare din istoria distribuitorului de produse farmaceutice, lansat în 1991.
10. Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu (One United Properties) – 2,5 miliarde de lei
Pentru Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, 2022 a adus diversificarea portofoliului One United Properties, prin extinderea segmentului de birouri și diviziei de retail și prin achiziții strategice.
În acest an, în topul Forbes au fost înregistrate 11 prezențe noi.