România și Bulgaria nu vor intra în Schegen de la 1 ianuarie 2023. Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne a respins joi aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate.
Croaţia a anunţat că a obţinut undă verde pentru intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie. Miniştrii europeni de interne analizează, la Bruxelles, printre altele, rutele de migraţie şi situaţia refugiaţilor ucraineni.
Marcel Ciolacu: Opoziția nedreaptă a Austriei este un cadou gratuit de Crăciun pentru Vladimir Putin
Președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Marcel Ciolacu, a menționat într-o postare pe pagina sa de Facebook faptul că opoziția nedreaptă a Austriei este un „cadou de Crăciun gratuit pentru Vladimir Putin” și avertizează că vor exista consecințe pentru austria în „urma acestui vot absurd”.
„Statele europene nu vor uita că decizia de astăzi a guvernului de dreapta austriac are efecte grave asupra viitorului european”, adaugă liderul PSD.
„Gestul cancelarului de dreapta austriac este și eșecul dreptei europene, care nu a fost în stare să gestioneze această situație”, mai afirmă Marcel Ciolacu.
Premierul Nicolae Ciucă: Austria și-a bazat veto-ul pe cifre incorecte. Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei
Ciucă a mai spus că ”regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei”, adugând că le mulțumește tuturor celor implicați în eforturile politice și diplomatice legate de aderarea la Schengen.
Principalele declarații ale lui Nicolae Ciucă:
- În calitate de prim-ministru și de cetățean român, doresc să încep prin a exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen.
- Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor europeni din statele membre, Comisiei Europene, Parlamentului European, dar și din agențiile europene, care ne-au susținut vocal, pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.
- Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.
- Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agențiilor Uniunii Europene, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.
- Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă de Austria.
- Mai mult ca oricând, în ultimul an România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene.
- Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.
- Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele Uniunii Europene, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre.
- România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană.
- România va relua procesul de aderare la Spațiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea acestui obiectiv.
- Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați în acest efort masiv, politic și diplomatic, indiferent de culoare politică. Vreau, de asemenea, să mulțumesc mass-media pentru contribuția la acest efort comun.
- Decizia de astăzi, chiar dacă o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm.
Gabriela Firea, ministrul Familiei: „O mare nedreptate la adresa țării noastre”
Veto-ul Austriei faţă de aderarea României la spaţiul Schengen reprezintă o atitudine ‘incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil’, a afirmat, joi, vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR.
„O decizie mizerabilă! Astăzi, Consiliul miniştrilor europeni de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spaţiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetăţean român, împotriva tuturor comunităţilor din România, împotriva bunului simţ, împotriva legilor care guvernează libertatea de mişcare în interiorul Uniunii Europene”, a precizat liderul UDMR pe Facebook.
Potrivit acestuia, România, de 11 ani, îndeplineşte toate criteriile de aderare la spaţiul Schengen, are susţinerea tuturor statelor membre, „iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile şi valorile comune pot fi încălcate în picioare”.
„România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis şi fără a ceda la şantajul mizerabil din partea Austriei. În aceste vremuri grele şi complicate trebuie întărită solidaritatea europeană şi nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, a transmis vicepremierul Kelemen Hunor.
Corina Crețu: „Mai avem o speranță pe 15 decembrie”
Europarlamentarul Corina Crețu a declarat pe pagina sa de Facebook că România mai are o speranță la aderarea în Spațiul Schengen, în cadrul Consiliului Uniunii Europene de pe 15 decembrie.
„Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Reprezentantul Olandei a explicat că țara sa consideră Bulgaria nepregătită. Austria s-a opus în mod deschis aderării României. Este trist pentru România, care ar fi trebuit, în opinia mea, să solicite vot separat pentru România și Bulgaria. Mai avem speranța Consilului Uniunii Europene din 15 decembrie. Cred că se cuvine, totuși, să mulțumim Președinției Cehe a Uniunii Europene, care ne-a sprijinit foarte mult în ultimele șase luni. Președinția Suediei, care începe de la 1 Ianuarie, nu intenționează să mai pună pe agenda Președinției sale acest subiect.
Apoi, de la 1 Iulie 2023, ne poate reveni speranța, pe timpul Președinției Spaniole a Uniunii Europene, care susține pe deplin intrarea României în spațiul Schengen. Drept consecință, accesul nostru este blocat pentru moment. O zi nefastă pentru România, pe care românii nu o merită”, a precizat Corina Crețu.
Cătălin Drulă: „Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă”
Președintele USR, Cătălin Drulă, condamnă decizia Consiliului JAI și poziția guvernului austriac, pe care a numit-o discriminatorie față de România.
„Decizia Consiliului JAI este profund nedreaptă.Românii merită să intre în Schengen. Și-au câștigat acest drept cu multă muncă și seriozitate. Poziția guvernului austriac va rămâne în istorie ca un act de discriminare. Inexplicabilă e și poziția PPE, partidul european din care fac parte Klaus Iohannis și PNL. Ieri, șeful PPE a stat umăr la umăr cu cancelarul austriac în timp ce acesta explica cum ne refuză un drept legitim, pentru motive care nu țin de România.Astăzi trebuie să fie și un moment de reflecție pentru vechea clasă politică. Trebuie să reflecteze asupra felului în care România este văzută și tratată în afara granițelor. Pentru nedreptatea suferită azi de români, există și responsabilități naționale de asumat. Ministrul Bode a asigurat românii de susținerea aderării la Schengen. Lucian Bode trebuie să-și dea demisia pentru acest eșec.În ceea ce îl privește pe Klaus Iohannis, șeful politicii externe a României, această zi infamă i-a pecetluit definitiv mandatele goale de președinte”, a precizat Cătălin Drulă.