Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a explicat astăzi de ce preferă adoptarea unei instrucțiuni de „alertă epidemică”, în locul declarării epidemiei de gripă. „Declararea epidemiei ar însemna generarea automată a anumitor restricții. Abordarea noastră a venit în sprijinul activității normale, să menținem școlile deschise. Emiterea unui ordin de ministru ar fi generat o astfel de situație. Prefer recomandări, decât restricții”, a spus ministrul.
„Vom monitoriza atent chestiunea, nu cred că vom ajunge la 300.000 de cazuri. Părerea mea este că vom asista la o scădere a numărului de cazuri. Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou activitatea social-economică din România”, a adăugat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, declarații:
– scopul conferinței este de a vă explica contextul epidemic legat de gripă, nu introducem restricții, ci luăm măsuri pentru a face populația parteneră.
– vârful în cele cinci sezoane pre-pandemice era în luna februarie, deci sezonul gripal este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid
– în ultima săptămâna de raportare, cea trecută, nr. 52 a anului: 37% dintre probe au fost pozitive.
– în cele două săptămâni cu sărbători, avem o scădere, dar chiar și așa, avem mai multe cazuri
– Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni. (…) Este posibil ca vârful să fie în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere a cazurilor de viroză respiratorie, inclusiv de gripă. Este a treia săptămână epidemică.
– populația are o imunitate redusă la virusurile gripale
– durata unei infecții este între 3-4 săptămâni – estimăm că spre sfârșitul lunii ianuarie intrăm pe trend descrescător.
– Recomandări: consultarea medicului de familie, izolarea la domiciliu, consultarea la centrele de evaluare și continuarea vaccinării antigripale
– la nivelul școlilor: triaj zilnic, utilizarea măștii în anumite circumstanțe, informarea părinților despre semnele infecțiilor respiratorii, asigurarea materialelor de dezinfecție
– la nivelul angajatorilor: evitarea aglomerării, recomandarea purtării măștilor
– la nivelul spitalelor: (la indicația managerului), triajul zilnic la personalul medical, purtarea echipamentului de protecție, limitarea programului de vizite, instituirea terapiei specifice virale, continuarea vaccinării antigripale
– mâine, luni și marți vom avea discuții cu producătorii pentru medicamente. Punem la dispoziție toate formele care pot fi utilizate de Paracetamol și Ibuprofen, Oseltamivir.
Ministrul a declarat că există un anumit algoritm care duce la declararea stării de epidemie în orice ţară din Uniunea Europeană. Astfel, o creştere progresivă timp de trei săptămâni a cazurilor cu minimum 20% în fiecare săptămână consecutiv şi o rată de izolare a virusurilor gripale care depăşeşte 10% din totalul prelevatelor certifică apariţia epidemiei.
EVOLUŢIA CAZURILOR DE GRIPĂ
SĂPTĂMÂNA 12.12.2022 – 18.12.2022
101.059 infecții respiratorii acute
644 cazuri de gripă clinică
Cele mai multe cazuri în: Brasov, Cluj, Sibiu, Ilfov și Bucureşti
SĂPTĂMÂNA 19.12.2022 – 25.12.2022
40.688 infecții respiratorii acute
2.685 cazuri de gripă clinică
Cele mai multe cazuri în: Braşov, Buzău, Cluj, Prahova, Sibiu, Timiș, Ilfov și Bucureşti
Rafila a spus că nu consideră că ar fi nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare.
„Nu cred să fie nevoie de măsuri care să ducă la închiderea activităţii şcolare. Măsurile vor fi de informare a inspectoratelor şcolare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor care sunt răciţi dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic sau vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată”, a susţinut Rafila.
Ministrul a spus că antibioticele nu trebuie utilizate decât în cazul infecţiilor bacteriene şi nu trebuie folosite în infecţiile virale, iar prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave.