Raportul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Ce precizează documentul

Raportul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Ce precizează documentul

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), condus de colonelul Valeriu Gheorghiță, a întocmit un raport intitulat „ROVaccinare misiune îndeplinită”. În acest raport sunt prezentate rezultatele activității CNCAV de până la jumătate anului 2022, când și-a încetat activitatea.

Documentul precizează că pentru informarea populației nu a fost prevăzut niciun buget.

Potrivit g4media.ro, este prima dată când autoritățile prezintă informații despre persoanele vaccinate anti-COVID care au avut reacții adverse severe. Unele au necesitat inclusiv internarea în spital.

De la începutul campaniei de vaccinare și până la sfârșitul anului 2021, au fost înregistrate 19.716 cazuri ca reacții adverse post vaccinare (RAPI), dintre care 17.567 (89.1%) au avut manifestări generale.

În total, au fost înregistrate 41.486 de reacții adverse, pentru că o singură persoană poate avea mai multe reacții.

Cele mai grave reacții adverse:

10 cazuri cu miocardită (6 au necesitat spitalizare), 4 cazuri cu pericardită (unul a necesitat spitalizare) și un caz cu mio-peridardită;

16 cazuri cu manifestări trombotice, 1 caz citoliză hepatică, 1 caz purpură trombocitopenică;

16 cazuri paralizie facială, 2 cazuri neuropatie senzitivă, 1 caz paraplegie flască si 1 caz sindrom Guillain Barre;
424 cazuri cu reactii alergice și 12 cazuri cu șoc anafilactic.

Din cele 26 de decese suspecte RAPI investigate 25 au fost infirmate, iar pentru cel rămas continuă încă cercetările.

CNCAV mai precizează în document că nu a primit bani pentru o campanie de informare și „am căutat și identificat diverși parteneri care să susțină, probono, acțiunile noastre de promovare a informațiilor”.

„Toate acțiunile au fost implementate fără un buget alocat acțiunilor campaniei de informare și de educare a populației, cu resurse proprii și contribuția specialiștilor din domeniul medical, a instituțiilor angrenate în acest proces, precum și a diverșilor parteneri, inclusiv a celor instituționali, din mediile public și privat”, se mai arată în raport.

Bogdan Oprea, cel care a descoperit raportul, a susținut că „este înfiorător ce conține, ar fi de râs, dacă nu ar fi extrem, dar extrem de tragic”.

„Acest document-etalon pentru nivelul dezastruos în care s-a organizat campania de vaccinare anti-COVID-19 și comunicarea instituțiilor Statului Român în această criză pandemică”, a mai scris Oprea, pe Facebook.

Printre altele, acesta a remarcat faptul că raportul începe cu declarații făcute de președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL.

Acesta a mai ținut să precizeze că nu e împotriva vaccinării, ci a modului în care autoritățile au înțeles să comunice cu populația: „Le transmit, din capul locului, anti-vacciniștilor și conspiraționiștilor de orice fel că nu am fost și nu sunt împotriva vaccinării ca măsură de protecție în pandemia de COVID-19 prin care am trecut. În situația în care ne aflam la începutul anului 2021, ca resurse medicale, mai ales, a fost cea mai eficientă decizie pentru salvarea a cât mai multe vieți, chiar cu nedoritul preț al pierderii câtorva vieți și al suferinței unora. Contest, însă, modul dezastruos în care autoritățile publice centrale au comunicat pe toată durata pandemiei și pe toată durata campaniei de vaccinare. Mai contest și multe dintre deciziile incoerente și absurde care au însoțit vaccinarea. Și contest, mai ales, lipsa de profesionalism și impostura celor aflați în unele funcții publice importante”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii