Creșterea globală a ocupării forței de muncă ar urma să încetinească la 1% în acest an, mai puțin de jumătate din nivelul din 2022, din cauza impactului războiului din Ucraina asupra economiei, a inflației ridicate și a politicilor monetare mai stricte ale băncilor centrale, a indicat Organizația Internațională a Muncii în ultimul său raport.
„Din cauza încetinirii creșterii globale a ocupării forței de muncă, nu ne așteptăm să recuperăm pierderile suferite în timpul pandemiei Covid-19 până în 2025”, a declarat Richard Samans, directorul departamentului de cercetare al organizației și coordonatorul raportului, care a fost publicat luni.
Actuala recesiune economică globală riscă să forțeze tot mai mulți lucrători să se angajeze în locuri de muncă de slabă calitate, prost plătite, nesigure și fără protecție socială, exacerbând astfel inegalitățile accentuate de criza Covid.
Progresul realizat în reducerea locurilor de muncă „informale” – adică cele cu salarii modeste, fără protecție socială – se va inversa în anii următori.Situația s-ar putea înrăutăți și mai mult dacă economia mondială va încetini, a subliniat OIM.
În 2022, piața globală a muncii s-a „deteriorat semnificativ”, înregistrându-se un deficit de 40 de milioane de joburi cu normă întreagă, comparativ cu al patrulea trimestru din 2019, care este folosit ca punct de referință înainte de pandemie. Directorul general al OIM a făcut apel la o serie de politici de sprijinire a persoanelor cele mai vulnerabile, care ar putea include canalizarea profiturilor excepționale ale întreprinderilor către ocuparea forței de muncă.