World Vision România atrage atenția că personaje toxice din mediul online, precum Andrew Tate, sunt extrem de periculoase pentru copii și tineri, mai ales pentru cei din mediile dezavantajate.
Unu din trei adolescenți din mediul rural spune că niciodată sau doar uneori este la fel de fericit ca ceilalți tineri de vârsta lui, arată datele World Vision România. În același timp, 39% spun că niciodată sau rareori au acasă un părinte sau altă persoană care să-i laude, iar pentru aproape jumătate (47%) dintre adolescenți, una dintre priorități este să aibă banii lor.
„Tot mai mulți copii, mai ales din mediile vulnerabile, au părinți prea stresați din cauza banilor pentru a mai putea să le ofere atenția de care au nevoie. Grijile pe care părinții le resimt le transmit inevitabil către copii. Și-atunci social-media devine un spațiu de evadare de la greutățile de zi cu zi. Altă problemă este că personaje precum Andrew Tate le oferă iluzia că și ei pot face foarte ușor bani și să-și îndeplinească orice altă dorință”, a declarat Vlad Rusu, psiholog care activează în comunitățile World Vision România.
Tot datele World Vision arată că unu din patru copii niciodată sau doar uneori are familia alături atunci când are nevoie de ajutor. Același procent de copii arată că niciodată sau rareori au încredere în adulții cu care locuiesc. În același timp, patru din zece adolescenți din mediul rural spun că niciodată sau doar uneori au acasă un părinte sau altă persoană care să-i laude. Iar trei din zece spun că profesorii de la clasă îi tratează mai rău decât pe ceilalți copii.
De asemenea, 1 din 10 liceeni spune că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli, nu este deloc abuz sexual sau este doar într-o mică măsură.
World Vision România desfășoară pentru adolescenții din Consiliul Consultativ al Copiilor din cadrul fundației, cât și pentru cei din programul Vreau în clasa a 9-a, activități și sesiuni de mentorat pentru creșterea stimei de sine și folosirea Internetului printr-un filtru critic, dar și sesiuni de consiliere psihologică și de dezvoltare personală.