Primăria Sectorului 6 – „ASPA spune că nu are competenţe să aplice sancţiuni. Greşit!”

Primăria Sectorului 6 – „ASPA spune că nu are competenţe să aplice sancţiuni. Greşit!”

Primăria Sectorului 6 București a venit cu o serie de precizări cu privire la faptul că ASPA solicită poliţiştilor locali să verifice şi să sancţioneze, dacă este cazul, proprietarii din zonele semnalate care deţin câini neindentificaţi prin microcip şi nesterilizaţi, conform OUG 155/2001, susţinând că nu are competenţe în acest sens.

Cu toate acestea, chiar articolul 15 al actului normativ invocat de către ASPA precizează că o constatare a contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor poate fi făcută „de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale”. Prin urmare, Primăria Sectorului 6 arată că, la nivelul Bucureştiului, serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân este chiar ASPA, care trebuie să se coordoneze cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, ambele în subordinea Primăriei Capitalei, potrivit news.ro.

„În adresele ei către Poliţia Locală Sector 6, ASPA cere poliţiştilor locali «să dispună verificări pentru a identifica şi sancţiona, dacă e cazul, proprietarii din zonele semnalate care deţin câini neindentificaţi prin microcip şi nesterilizaţi, conform OUG 155/2001». ASPA mai precizează că «nu are competenţele necesare de a verifica şi sancţiona proprietarii de animale cu privire la respectarea legii». GREŞIT!

Articolul 15 al legii invocate de ASPA (OUG 155/2001) spune următoarele:

«Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă»”, precizează Primăria Sectorului 6, în comunicatul de presă.

Astfel, conform sursei citate, la nivelul Bucureştiului, serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân este chiar ASPA, care trebuie să se coordoneze cu Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti, ambele subordonate ale PMB. Această instituţie, prin Serviciul Poliţia Animalelor, are competenţa legală de a demara controale pentru sterilizare şi microcipare câini şi de a sancţiona contravenţional în acest caz.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 6 preziintă şi situaţiile cu privire la câini în care are atribuţii Poliţia Locală de sector:

„- Pentru lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri. Doar atunci când se cunoaşte proprietarul.

Poliţia Locală de sector nu deţine scanner pentru citirea microcipului, în cazul în care acesta există, şi nu are acces la baza de date a câinilor înregistraţi, pentru că excede competenţelor;

– Pentru nemenţinerea câinilor de companie în lesă, pe domeniul public;

– Pentru neprezentarea carnetului de sănătate, când proprietarul se află la plimbare cu căţelul pe domeniul public;

– Pentru lipsa materialelor de curăţare. Pungi în care proprietarul să strângă fecalele câinelui de pe domeniul public”, mai indică sursa menţionată.

Primăria Sectorului 6 adaugă că toate aceste lucruri au fost explicate celor de la ASPA în şedinţa comună cu conducerea Poliţiei Locale Sector 6, din 19.10.2022.

„Pentru faptul că Poliţia Locală de sector nu poate amenda pentru nesterilizare şi microcipare, s-a stabilit un mod de lucru acceptat de către ASPA.

1. Poliţia Locală Sector 6 constată în teren sau este sesizată de cetăţeni cu privire la prezenţa unui câine fără stăpân pe domeniul public;

2. Dispeceratul PLS6 anunţă ASPA dacă sesizarea e între 8.00 – 16.00, cât are program instituţia subordonată PMB, după ora 16.00 anunţă Dispeceratul PMB, care anunţă dacă are echipaj disponibil pentru a se deplasa imediat;

3. Dacă ASPA are echipaj, poliţistul local rămâne la locaţie până când ajunge ASPA.

Din păcate, de cele mai multe ori, ASPA nu ajunge la locaţie sau ajunge foarte târziu, după o zi, două sau trei”, mai spune sursa amintită.

Primăria condusă de Ciprian Ciucu a transmis, printr-un comunicat de presă, după atacul sângeros, că Poliția Locală a sectorului nu a fost înștiințată cu privire la pericolul pe care îl reprezintă câinii fără stăpân și a transmis că doar Primăria Capitalei, prin ASPA, poate strânge câinii din zonă.

„Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe (…) Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale”, se arată în comunicatul citat.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii