Ungaria este percepută ca având cel mai ridicat nivel de corupție în sectorul public din UE, potrivit celui mai recent raport al Transparency International, citat de Politico.
Luxemburg, Marea Britanie și Austria și-au văzut scorurile scăzând semnificativ din 2017, în timp ce Irlanda este singura țară membră a UE al cărei scor s-a îmbunătățit. Moldova, căreia i s-a acordat statutul de candidat la UE în iunie anul trecut, și-a îmbunătățit scorul.
Cu un scor de 28, Rusia are unul dintre cele mai scăzute rezultate din Europa de Est, iar invazia sa pe scară largă a Ucrainei din februarie anul trecut este o „reamintire puternică a amenințării pe care corupția și absența răspunderii guvernamentale o reprezintă pentru pacea și securitatea globală. ” conform unui comunicat de presă publicat odată cu raportul.
Dar conflictul nu a pus capăt corupției din țară, așa cum arată recentul scandal care l-a forțat pe ministrul adjunct al apărării al Ucrainei să demisioneze – arătând că „mecanismele anticorupție ale țării îi trag până acum la răspundere pe oficialii publici”, se arată în raport.
Regatul Unit și Qatar sunt la niveluri minime istorice în ediția din acest an – deși pentru Doha raportul nu face o legătură directă cu așa-numitul scandal de corupție Qatargate, care a zguduit Bruxelles-ul.
Indicele folosește datele sondajelor bazate pe interviuri cu experți și oameni de afaceri din diverse surse (inclusiv Banca Mondială și Forumul Economic Mondial) pentru a clasa 180 de țări din întreaga lume în funcție de nivelul lor perceput de corupție, pe o scară de la 0 – ceea ce înseamnă foarte mult corupt – la 100.