Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat miercuri, pentru B1 TV, că blocurile construite în ani ’50 – ’60 „peste 10 – 20 – 50 de ani” nu vor mai fi în picioare pentru că „fizic nu mai rezistă”.
Am spus că, pe tehnologia actuală, orice clădire, indiferent cât de avariată e, poate fi consolidată în așa fel în cât să reziste la un cutremur de 8 grade. Dar e problema specialiștilor să ne spună care clădiri reprezintă ceva pentru istoria și viața socială a Bucureștiului, adică au o valoare arhitecturală deosebită, sunt monumente. La acest gen de clădiri, indiferent cât ar fi costurile, ele trebuie consolidate și păstrate și pentru generațiile viitoare.
Toni Greblă a fost întrebat de mai multe ori ce se va întâmpla cu proprietarii locuințelor din aceste blocuri vechi, cu locatarii de acolo, cum îi va ajuta statul. Asta în contextul în care numai discuțiile pe acest subiect probabil i-au speriat deja pe unii dintre ei de perspectiva de a rămâne fără case. Toni Greblă, însă, nu a dat niciun răspuns concret.
„În 50 de ani, acele blocuri nu vor mai fi în picioare, vă garantez eu. Nu știu cum va fi, cât va interveni statul să susțină, cum va interveni Primăria. Se vor lua niște măsuri, nu vine unul nebun cu buldozerul și intră în bloc. Blocurile astea construite în anii ’50 – ’60 peste 10 – 20 – 50 de ani nu va mai fi niciunul în picioare pentru că fizic nu mai rezistă”, a spus prefectul Toni Greblă.