Creștinii ortodocși intră, la 27 februarie, în Postul Sfintelor Paști, cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru mari posturi de peste an, rânduite de Biserica Ortodoxă. Pentru creștinii ortodocși, Sfintele Paști vor avea loc, în acest an în 16 aprilie.
Postul Paștelui începe luni, 27 februarie și durează până sâmbătă, 15 aprilie, inclusiv. Acest post ne amintește de postul de 40 de zile ținut de Mântuitorul înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2), de unde i s-a dat și denumirea de Păresimi, potrivit crestinortodox.ro.
În această perioadă credincioșii care doresc să țină post nu ar trebui să consume alimente de dulce cum ar fi lapte, ouă, unt, brânză sau carne, mai exact produse care conțin proteine de origine animală.
De asemenea, în mai multe zile se ține post negru. În primele două zile, 27 și 28 februarie se ține post complet, adică nu se mănâncă nimic. Cei care nu pot să reziste pot gusta seara puțină pâine și pot bea apă. În săptămâna Patimilor se ține de asemenea post negru, în afara zilei de joi. Miercuri se pot mânca seara, după oficierea Liturghiei Darurilor, pâine și legume.
În perioada Postului Paștelui există și două dezlegări la pește: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri și pe 9 aprilie 2023, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului in Ierusalim.
Recomandările nutriționistului
Alimentația în post trebuie aleasă cu grijă, mai ales că organismul are nevoie să se regenereze după consumul preparatelor de origine animală. Sunt câteva greșeli pe care nu trebuie să le facem atunci când alegem produse de post din magazin.