Prevedere nouă în Legile Educației, pentru profesorii violenți

Prevedere nouă în Legile Educației, pentru profesorii violenți

Profesorii violenți nu vor mai putea preda pe durata cercetării disciplinare. Prevederea apare în noua lege a Educației Naționale și este o premieră. Totuși, cadrele didactice își vor primi în tot acest timp salariile. Până acum, profesorii acuzați de violență asupra elevilor puteau rămâne la catedră, inclusiv la clasa în care s-au petrecut faptele, până la finalizarea anchetei.

În urmă cu două săptămâni, un profesor suplinitor din judeţul Iaşi a intrat în vizorul Poliţiei şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean, după ce a mers acasă la unul dintre elevii săi şi l-a bătut cu pumnii, picioarele şi cureaua. Profesorul şi-a dat ulterior demisia şi a susţinut că este nevinovat. De-a lungul anilor, au fost nenumărate situaţii în care profesorii au fost acuzați de elevi sau de părinții acestora de agresiune, potrivit TVR.

Ligia Deca, ministrul Educației: Am introdus o prevedere prin care profesorii cercetaţi pentru violenţă împotriva elevilor să nu mai poată, să nu mai desfăşoare, de fapt, activităţi didactice cu elevii. Cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat constituţional, însă nu ne mai dorim ca profesorii violenţi sau care prezumăm că ar fi fost violenţi să aibă expunere la copii.

Prevederile apar explicit în noua Lege a Educaţiei Naţionale. Astfel, reprezintă abateri disciplinare ale profesorilor faptele de violenţă fizică sau verbală îndreptate asupra elevilor sau a colegilor, dar şi faptele sau atitudinile care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor. În cazul în care un cadru didactic este cercetat pentru una dintre aceste fapte, atunci pe toată durata cercetării disciplinare acesta nu va mai ajunge în faţa copiilor.

Ligia Deca, ministrul Educației: Există posibilitatea desfacerii contractului de muncă, există o serie întreagă de sancțiuni în lege.

Dacă în urma anchetelor, faptele de violenţă sunt dovedite, iar cadrul didactic respectiv este sancţionat, acelaşi profesor ar putea primi interdicţia exercitării activităţilor didactice timp de 10 ani.

Un studiu recent făcut de Salvați Copiii arată că peste 120.000 de copii au reclamat situații de abuz fizic din partea profesorilor. 50.000 de elevi au declarat că sunt bătuți deseori la școală de cadrele didactice.

Noua lege a Educaţiei Naţionale va ajunge pe masa Guvernului pe 8 martie. Până atunci, oricine poate trimite observaţii ministerului.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii