Președintele României a participat la evenimentele de marcare a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională

Președintele României a participat la evenimentele de marcare a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 16 martie 2023, la Palatul Cotroceni, la segmentul la nivel înalt al evenimentelor care marchează aniversarea, anul acesta, a 30 de ani de când țara noastră este membru cu drepturi de depline al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF).

Astfel, Președintele României a avut o întrevedere cu Secretarul General al OIF, Louise Mushikiwabo, care efectuează o vizită în România, în perioada 16-17 martie 2023, la invitația șefului statului român.

În cadrul întâlnirii cu Secretarul General Louise Mushikiwabo, Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare cu OIF, Organizație în care țara noastră are un rol deosebit, de Stat-far al regiunii Europei Centrale şi de Est.

Preşedintele României a evidențiat că țara noastră va rămâne un stat angajat în mişcarea francofonă, urmărind atingerea obiectivelor şi ţintelor Cadrului Strategic 2023-2030.

În context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat interesul României, în calitate de important contribuitor la activitatea şi bugetul Organizaţiei, de a obține o poziție de vârf în cadrul Organizației Internaționale a Francofoniei, fie la nivelul Secretariatului de la Paris, fie ca Reprezentant Regional al uneia dintre reprezentanțele externe ale OIF.

Preşedintele României şi Secretarul General al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei au avut, totodată, un schimb de opinii asupra situației internaţionale şi a multiplelor crize pe care războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei le-a produs la nivel global, cu efecte grave asupra economiei şi securităţii alimentare în multe dintre ţările francofone.

La rândul său, Secretarul General Louise Mushikiwabo a transmis Preşedintelui Klaus Iohannis felicitările sale și ale Organizației pentru aniversarea celor 30 de ani de Francofonie instituţională, un eveniment care este în atenţia întregii mişcări francofone, în care România joacă de la înfiinţare un rol deosebit de important.

Totodată, Secretarul General al OIF a apreciat în mod deosebit eforturile României de a facilita fluxul de cereale din Ucraina spre pieţele mondiale și ajutorarea refugiaţilor ucraineni, cât și sprijinirea economiei Republicii Moldova, grav afectată de războiul din Ucraina.

După convorbirile oficiale, Președintele Klaus Iohannis și Secretarul General Louise Mushikiwabo au deschis lucrările Conferinței „Francofonia viitorului: educaţia pentru dezvoltare durabilă!ˮ, desfășurate sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Reuniunea la nivel înalt inaugurată de Președintele României a reprezentat evenimentul central de marcare a celor 30 de ani de apartenență a țării noastre la Francofonia instituțională, titlul Conferinței constituind de altfel tema fanion a momentului aniversar din acest an.

În cadrul evenimentului, Președintele Klaus Iohannis a indicat faptul că educația și dezvoltarea durabilă sunt priorități atât pentru România, cât și pentru Organizația Internațională a Francofoniei, și, privind spre viitor, trebuie să întărim cooperarea în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă (Alocuțiunea Președintelui României este disponibilă AICI).

De asemenea, Preşedintele României a arătat că, la peste o jumătate de secol de la înfiinţare, regrupând peste 321 de milioane de cetăţeni din 88 de state ale lumii, Francofonia a evoluat de la un mecanism instituțional dedicat promovării limbii franceze la o organizație multilaterală matură, coagulată în apărarea valorilor sale comune – pace, democrație și drepturile omului.

La rândul său, Secretarul General Louise Mushikiwabo a exprimat înalta apreciere pentru contribuţia concretă a României la desfăşurarea proiectelor Francofoniei în domeniul educaţiei şi Francofoniei ştiinţifice, în domeniul sprijinirii statelor în curs de dezvoltare în asigurarea unui climat social propice avansării pe calea democraţiei, dar și pentru sprijinul financiar al țării noastre destinat proiectelor care au drept obiectiv promovarea femeilor şi a iniţiativelor de dezvoltare durabilă.

Conferinţa de la Palatul Cotroceni, la care au mai participat Prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, și înalți reprezentanți ai structurilor francofone, miniștri ai educației din România, Franța, Maroc, Mauritius, Camerun, New Brunswick – Canada, a oferit ocazia de a face cunoscut statutul țării noastre, care ocupă locul al doilea la nivel global ca număr de filiere francofone afiliate Agenţiei Universitare a Francofoniei. În intervențiile susținute, miniștrii educației au prezentat exemple de bune practici dezvoltate la nivel național în domeniul educației pentru dezvoltare durabilă.

România își dorește să colaboreze din ce în ce mai strâns cu parteneri internaționali în vederea dezvoltării de bune practici, instrumente și materiale relevante pentru educația privind schimbările climatice și mediul, precum și în dezvoltarea de infrastructură școlară sustenabilă.

Participanții la conferință au indicat cooperarea internațională în domeniul educației privind schimbările climatice și mediul ca fiind esențială în procesul de construcție a unui viitor sustenabil pentru România și pentru întreaga Francofonie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ninsoare
0.5 ° C
1.1 °
-1 °
81 %
2.6kmh
0 %
vin
12 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii