„Până nu o să introducem ca disciplină obligatorie Educaţia pentru sănătate în şcoli nu o să progresăm în foarte multe domenii, inclusiv în cel al sarcinilor nedorite. Pentru că Educaţia pentru sănătate nu înseamnă doar educaţie sexuală, înseamnă un concept care trebuie predat de personal didactic instruit în acest sens, adaptat vârstei copilului. Cât timp numai 5% dintre părinţi trimit copiii la Educaţie pentru sănătate, care este o disciplină opţională, şi termină doar 2% dintre aceşti copii modulele de educaţie pentru sănătate, nu vom progresa. În noul proiect de lege a educaţiei am discutat cu doamna ministru Deca, sper ca această prevedere privind introducerea în curriculă a Educaţiei pentru sănătate să existe. Sper ca în noul proiect a legii învăţământului la învăţământul preuniversitar să existe această prevedere, sunt optimist”, a declarat Alexandru Rafila, marți, într-o conferinţă de presă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, potrivit g4media.ro.
Alexandru Rafila s-a arătat de părere că Educația pentru sănătate „înseamnă că putem să facem și o anumită educație contraceptivă, încât sarcinile nedorite să fie mai puține, mai ales la această categorie, de până la 16 ani”.
„Există, sigur, și anumite particularități în care în mod tradițional există căsătorii la vârste foarte tinere și, implicit, sarcini la aceste vârste, ceea ce necesită mai mult timp și abordarea cu tact a unei componente care nu poate schimbată peste noapte și pe care trebuie să o recunoaștem întotdeauna dacă vrem să găsim în timp o soluție”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.