Legea de modificare a pensiilor speciale a fost votată de Senat

Legea de modificare a pensiilor speciale a fost votată de Senat

Proiectul privind pensiile speciale a fost votat, miercuri, în Senat, după ce comisiile de specialitate au dat ieri raport comun favorabil cu amendamente admise propunerii legislative iniţiate de Guvern. 

Modificările din proiectul privind pensiile speciale au trecut cu 79 de voturi „pentru”, 37 împotrivă şi o abţinere.

Acum, proiectul de lege va merge mai departe la Camera Deputaţilor. Apoi, proiectul urmează să fie trimis președintelui Klaus Iohannis la promulgare, potrivit antena3.ro.

Președintele Klaus Iohannis spunea, întrebat despre modificările aduse în Senat la proiectul pensiilor speciale, că nu comentează „legi care sunt pe parcurs parlamentar”: „Eu mă exprim atunci când ajunge legea pe masa mea”.

1. Nimeni nu va depăşi, cu veniturile din pensie, veniturile din activitate

2. Se va impozita cu 15% partea de necontributivitate, indexare anuală

3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflaţiei

5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM, despre cei care puteau beneficia de ele după un mandat

6. Pentru Apărare şi Ordine publică, se elimină cinci sporuri din baza de calcul.

Rezolvarea acestei probleme este o condiţie pentru a primi cea de-a doua tranșă de bani din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde de euro.

Criticile Comisiei Europene la legea pensiilor speciale

– Militari – Proiectul prevede o creștere a perioadei de referință a veniturilor salariale de la 6 la 12 luni consecutive în ultimii cinci ani de serviciu. Acest lucru nu ar avea aproape niciun impact asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.

– Magistraţi – Proiectul de lege prevede limitarea pensiilor la 100% din venitul net pentru noii pensionari și creșterea stagiului de cotizare. Acest lucru ar avea un impact limitat asupra reducerii cheltuielilor cu pensiile.

– în proiectul de lege există încă diferențe substanțiale între categoriile de pensii speciale în ceea ce privește criteriile de eligibilitate propuse

Amendamentele coaliţiei de guvernare

1. pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității, se aplică cota de impunere de 15%

2. sporul acordat pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19

3. stimulentul de risc acordat pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 82/2020, cu modificările și completările ulterioare

4. contravaloarea serviciilor turistice acordată potrivit legii.

USR nu e de acord cu propunerile şi vrea să fie aplicat doar principiul contributivităţii, iar pensiile speciale să fie desfiinţate.

Pragurile cu care vor fi impozitate pensiile speciale

– Pensii până în 2000 de lei: 0% impozit

– Pensii între 2001-6789 de lei: 10% impozit

– Pensii peste 6.790 lei: impozit 15%.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
4 ° C
4.1 °
3.9 °
87 %
5.1kmh
20 %
vin
10 °
sâm
6 °
Dum
6 °
lun
6 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii