Cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor în România, investigată de poliţişti şi procurorii DIICOT

Cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor în România, investigată de poliţişti şi procurorii DIICOT

Cea mai amplă piaţă online de vânzare a drogurilor în România, cu peste 11.000 de utilizatori, este investigată de poliţişti şi procurorii DIICOT. Anchetatorii au stabilit că distribuţia drogurilor se realiza cu predilecţie spre elevi şi studenţi, gruparea acţionând încă din mai 2022.

”În perioada mai 2022 – aprilie 2023, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – Serviciul Antidrog, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfăşurat activităţi complexe de documentare a unui grup infracţional organizat, ai căror membri ar fi distribuit droguri de risc şi de mare risc pe o platformă criptată aparţinând unei cunoscute reţele de socializare”, a transmis, luni, IGPR, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că platforma era cea mai importantă din România, având în prezent aproape 11.000 de membri activi. ”Distribuţia drogurilor ar fi fost îndreptată, cu predilecţie, spre consumatorii tineri, elevi şi studenţi”, a mai transmis sursa citată.

Ancheta este condusă de aceeași echipă din cazul Medusa, respectiv de procurorii Oana Schmidt-Hăineală și Andrei Iulian Asmarandei. Au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov, Mureş, Brăila, Galaţi şi Dâmboviţa

În cursul zilei de luni, au fost făcute 17 percheziţii domiciliare în Bucureşti, Ilfov, Mureş, Brăila, Galaţi şi Dâmboviţa.

”Mandatele de aducere şi percheziţiile i-au vizat pe principalii distribuitori de droguri pe această platformă. Infracţiunile săvârşite de membrii grupării privesc trafic de droguri, complicitate la trafic de droguri, constituirea, aderarea şi sprijinirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu substanţe psihoactive”, a mai transmis IGPR.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate sume de bani, droguri, telefoane mobile, cartele şi cartuşe.

”Drogurile ar fi fost destinate, în special, distribuţiei stradale. Gruparea ar fi fost structurată pe paliere şi nivele de acces şi ar fi asigurat distribuţia de droguri de risc şi de mare risc, la nivel naţional, în majoritatea marilor oraşe. Ca mod de operare, clienţii, utilizatori ai unor terminale mobile, ar fi contactat distribuitorii pe această platformă, iar apoi, în urma negocierilor directe, ar fi fost îndrumaţi către cel mai apropiat dealer local, în funcţie de localitate, tipul de drog solicitat şi alte criterii”, a mai transmis Poliţia Română.

Potrivit acesteia, distribuitorii şi-ar fi promovat ofertele de droguri pe această platformă şi ar fi încercat să îşi împartă zonele de distribuţie, astfel încât să acapareze cât mai mulţi clienţi. Administratorul platformei ar fi moderat discuţiile şi, de asemenea, ar fi fost implicat în selectarea membrilor grupului.

”Pentru înţelegerea modalităţii de operare a membrilor grupării şi a funcţionalităţii platformei, poliţiştii antidrog au monitorizat îndeaproape activitatea între membrii platformei, fiind identificaţi cei mai activi distribuitori”, a mai transmis POliţia Română.

Potrivit instituţiei, platforma de comunicare ar fi generat în jur de 40.000 – 50.000 de mesaje zilnic, majoritatea fiind despre modalităţile de distribuţie a drogurilor, consum, zone de distribuţie, dar şi despre efectele drogurilor.

La sediul DIICOT – Structura Centrală au fost duse pentru audieri 15 persoane.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
2 ° C
2 °
1.1 °
75 %
4.6kmh
0 %
vin
11 °
sâm
6 °
Dum
7 °
lun
7 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii