Vor fi cel mai bun vecin și aliat al UE
Actul oficial a fost apoi trimis cu un avion către Londra, pentru a fi semnat și de premierul britanic Boris Johnson. Un parlamentar al partidului laburist a precizat în ședință faptul că un acord imperfect este mai bun decât lipsa acordului, iar respingerea sa ar putea creea dezechilibre majore în economia britanică. În primele minute ale ședinței parlamentului, Boris Johnson a precizat cu încredere că vor fi cel mai bun vecin și aliat al UE. În cele din urmă acordul a fost ratificat.
Acordul dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană conferă britanicilor control total asupra suveranității, însă companiile lor vor întâmpina bariere la nivel comercial pe piața Uniunii Europene după 31 decembrie. La masa negocierilor, însă, s-a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește respectarea standardelor ecologice, sociale și din domeniul muncii.
Premierul britanic asigură faptul că cele mai multe produse comercializate între UE și Marea Britanie nu vor fi vizate de taxe vamale sau cote, însă există anumite reglementări care vor face mai costisitoare afacerile dintre cele două. Autovehiculele cu motoare pe benzină sau diesel, spre exemplu, vor trebui fabricate cu piese locale în poporție de cel puțin 55 la sută, iar la cele electrice procentul este de 60 la sută. În ceea ce privește originea produselor, producătorii britanici vor trebui să certifice originea exporturilor pentru a putea avea acces fără taxe în spațiul UE. Piesele din UE vor fi însă considerate în continuare conținut local.
Retragerea Marii Britanii va conduce către birocrație vamală
La capitolul servicii financiare, acordul nu a oferit prea multă claritate companiilor, întrucât nu a garantat accesul pe piața comunitară. Astfel, reglementările ce țin de echivalența domeniului financiar și monitorizarea activităților financiare vor fi stabilite până în luna martie.
Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană va conduce către birocrație vamală, însă acordul prevede standarde internaționale.
În ceea ce privește standardele egale, acesta a fost unul dintre cele mai dificile elemente în negocieri. Pentru a evita concurența neloială, cele două și-au dat mâna în susținerea standardelor ecologice, sociale, din domeniul muncii și ale transparenței fiscale.
Cooperarea dintre Lodra și Bruxelles va continua în ceea ce privește investigațiile pentru combaterea terorismului și a infracțiunilor grave și de asemenea, datele, amprentele și informațiile pasagerilor vor fi transmise.
Începând cu 1 ianuarie Marea Britanie nu va mai avea acees pe piața energetică europeană, iar calificările profesionale nu vor mai fi automat recunoscute între cele două entități statale.