„Relațiile dintre România și Italia reflectă un model european de coeziune, reziliență și solidaritate în plan cultural, economic, strategic, dar mai ales în cadrul mecanismului decizional european”, a declarat președintele Comisiei afaceri europene deputatul Ștefan Mușoiu (Grup PSD), în timpul vizitei oficiale la Roma.
În perioada 26 – 28 aprilie 2023, o delegație a Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, condusă de domnul Ștefan Mușoiu, s-a aflat la Roma, pentru a discuta cu oficialii italieni despre aderarea României la Spațiul Schengen, precum și despre alte subiecte actuale ale agendei europene: protecția frontierelor externe ale UE, gestionarea fluxurilor de migrație, parcursul european al Ucrainei și al Republicii Moldova, extinderea UE în Balcanii de Vest, cooperarea economică româno-italiană. Vizita se înscrie în seria demersurilor politico-diplomatice inițiate de deputatul Ștefan Mușoiu, președintele Comisiei pentru afaceri europene, în vederea deblocării și soluționării dosarului de aderare al României la Spațiul Schengen.
Alături de președintele Mușoiu, din delegație au făcut parte doamna deputat Mirela Furtună, vicepreședinta comisiei, doamna Gabriela Horga, membră a Comisiei pentru afaceri europene și vicepreședinta Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, precum și domnul deputat Viorel Băltărețu, membru al Comisiei pentru afaceri europene și vicepreședinte al Comisiei speciale pentru automatizare şi viitorul muncii.
În organizarea şi desfăşurarea vizitei, delegaţia parlamentară română a beneficiat de sprijinul E.S. doamna Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Republica Italiană, Malta și San Marino. Totodată, în marja acestei deplasări, președintele Mușoiu a avut convorbiri la București cu E.S Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Republicii Italiene în România.
„Datele Frontext arată că România a îndeplinit toate cerințele tehnice ale procesului de aderare la Schengen. Sperăm în deblocarea și soluționarea pozitivă cât mai rapidă a dosarului extinderii, în virtutea principiilor de funcționare a Spațiului Schengen: unitatea, parteneriatul și solidaritatea. Gestionarea granițelor externe ale UE este o problemă europeană, nu numai a unei țări confruntate cu un flux migrator, iar statele membre ale UE trebuie să arate mai multe coeziune, solidaritate și responsabilitate în această problematică”, a declarat deputatul român, în cadul întrevederii pe care a avut-o cu Edmondo Cirielli, vicepriministrul însărcinat cu afaceri europene și relații internaționale din cadrul Guvernului Republicii Italiene.
Vicepriministrul Cirielli a asigurat că România poate conta în orice moment pe sprijinul Italiei pentru soluționarea pozitivă a deciziei de aderare la Spațiul Schengen și a apreciat colaborarea cu România în cadrul parteneriatului NATO, precum și eforturile autorităților române în protejarea frontierelor externe ale UE și în gestionarea migrației ilegale.
Programul vizitei a cuprins și o întrevedere cu membrii Comisiei de afaceri europene din parlamentul italian, în cadrul căreia cele două delegații au discutat poziția României și Italiei în dosarele europene importante, precum Spațiul Schengen, statutul de candidat al Republicii Moldova și al Ucrainei, raporturile economice româno-italiene, comunitatea de români din Italia. Omologii italieni au reconfirmat sprijinul pentru includerea României în Spațiul Schengen și au apreciat modul în care România a acționat în actualul context geopolitic complicat, determinat de invazia Rusiei în Ucraina.
Nu în ultimul rând, agenda întâlnirilor oficiale a cuprins și un schimb de idei cu doamna Loredana Teodorescu, director adjunct al Institutului Luigi Sturzo și co-fondatoare a organizației „Women in International Security Italia” (WIIS Italia). Oficialii români au discutat despre viitorul Europei și agenda europeană din perspectiva președinției spaniole a Consilului UE.