România e codașa UE la cheltuieli publice pentru cercetare și dezvoltare, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Iar în interiorul României, regiunea cu cele mai mici astfel de cheltuieli este sud-estul.
În 2021, intensitatea cercetării și dezvoltării a ajuns la 3,4% în Suedia și la 3,0% în Germania. La polul opus, intensitatea cercetării și dezvoltării era de numai 0,4% în România.
UE a înregistrat progrese semnificative în ultimele decenii în ceea ce privește îmbunătățirea tratării apelor urbane reziduale. În 2020, aproximativ 98% din apele urbane reziduale din UE-27 erau colectate, 23 de state membre având peste 99% din apele urbane reziduale colectate.
Cu toate acestea, există câteva aglomerări în care infrastructura mai trebuie construită sau îmbunătățită. Doar 63% din apele uzate au fost colectate în România, față de 86% în Cipru.
În 2021, în regiunile mai dezvoltate, aproximativ 37% din populație (cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani) avea o diplomă de învățământ terțiar (învățământ post-liceal sau universitar), față de 25% în regiunile mai puțin dezvoltate. Nivelul de educație a crescut în toate statele membre și regiunile UE în ultimele decenii, deși decalajul dintre regiunile cele mai performante și cele mai puțin performante a crescut constant.
În unele regiuni (de exemplu, capitalele din Danemarca, Lituania sau Polonia), aproape sau mai mult de 70% din populație are studii superioare, în timp ce în alte regiuni (de exemplu, Sud-Est în România sau Sicilia în Italia) această proporție este mai mică de 20%.