Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, vineri, normele care vor sta la baza aplicării Planului naţional de combatere a cancerului.
Potrivit news.ro., setul de norme prevede analize gratuite care includ şi markeri de depistare a cancerului, diferenţiat pe grupe de vârstă şi sex, testarea genetică pentru paturi tipuri de neoplasm, introducerea a 23 de molecule noi pe lista medicamentelor gratuite pentru tratarea cancerului, dezvoltarea pachetelor de servicii de spitalizare de zi pentru diagnosticul cancerului, pachete care vor include realizarea de RMN pentru orice parte a corpului, dar şi consiliere psihologică şi psihoterapie pentru pacientul oncologic şi pentru rudele acestora.
Conform normelor, planul de îngrijire pentru pacienţi include posibilitatea ca aceştia, dar şi rudele lor, să beneficieze de şedinţe de psihoterapie finanţate de la buget.
„Consilierea psihologică şi psihoterapia pentru pacienţii oncologici şi pentru aparţinători eu cred că este un lucru foarte important, pentru că aflarea veştii că un pacient are cancer afectează foarte serios şi pacientul, şi familia acestuia. Consilierea psihologică pentru foarte mulți dintre pacienţi şi familiile lor este necesară”, a afirmat Alexandru Rafila.
„În momentul de faţă există 36 de tipuri de formulare care pot fi transmise electronic, pentru 36 de tipuri de localizări care în momentul de faţă sunt introduse deja în SIUI. Lucrăm pentru îmbunătăţirea accesului la PET-CT în continuare”, a anunţat Rafila.
Normele prevăd de asemenea introducerea a 23 de molecule noi in Lista medicamentelor gratuite, implementarea recomandării de prescriere a biosimilarelor pentru creşterea accesului la tratamente oncologice, dar şi extinderea pachetului de bază de care beneficiază pacientul oncologic, îngrijiri la domiciliu, actualizarea tarifelor de decontare pentru serviciile acordate bolnavilor de cancer.
Alexandru Rafila a precizat că legea va fi modificată prin Ordonanţă.
„Prin Ordonanţă modificăm legea, dar nu putem să ne blocăm într-o formă a legii care nu permite, de exemplu, finanţarea sau introducerea de noi metode de investigaţie. Bani există, trebuie să luăm o decizie responsabilă încât să modificăm legea. Nu înlocuim anexa, dar o corectăm, acolo unde este posibil încât aceste lucruri care sunt de primă intenţie pentru îmbunătăţirea accesului pacienţilor la diagnostic şi tratament să poată să fie realizate”, a afirmat Alexandru Rafila.